Sandra frågar:

Går det inte att samla bonus med Nordea Gold? Vi reser mycket och undrar vilket kort ni rekommenderar?

2024-02-20 Kreditkort

Elin Persson svarar:

Det är korrekt att Nordea Gold inte har något bonusprogram. Det är snarare ett ”försäkringskreditkort” då det ingår flera fördelaktiga försäkringar. Det bör inte vara det bästa resekreditkortet då inte bonus ingår samtidigt som valutaväxlingspåslag måste betalas utomlands.

Är målet att samla bonus, som kan växlas till flygbiljetter, kan Norwegiankortet eller Amex SAS Eurobonus väljas. Många väljer istället resekort utifrån rabatter, försäkringar, tillgång till flygplatslounger osv. Ett exempel är Marginalen Traveller. Det har ett bonusprogram som ger 0,5-1% i bonus och en fördelaktig reseförsäkring. Exempelvis ges 4% på hotels.com och 6% hos Avis. Är du istället främst ute efter bekvämligheter så som lounger, fast track eller concierge service finns andra kort som passar bättre. 

Så du behöver först bestämma dig för vad som är primärt – bonus, rabatt, cashback, försäkringar, lounger, concierge service, fast track. Därefter välja ett kort med bra villkor på den punkten. Sedan följer det alltid med flera fördelar ”på köpet”.

Extratips - Det går att använda vilket kort som helst utomlands, som har valutapåslag, och undvika valutapåslaget genom att betala via curveappen.