Valutapåslag vid kortbetalningar är det procentuella påslag som bankerna lägger på dina korttransaktioner utomlands utöver valutakursen. Det valutapåslaget ska man alltså inte förväxla med valutaväxlingkostnaden, alltså den kostnaden som baseras på valutakursen för dagen (kallas på engelska för FX rate). Den valutakostnaden tillkommer oavsett om du köper valuta på flygplatsen eller betalar med kortet utomlands.
Vad den kostnaden blir beror på valutakursen som banken köpt in sig på. Valuta köps och säljs på börsen 24 timmar om dygnet (förutom några timmar på helgen). Stora banker kan ställa om sin valutaväxlingskurs två gånger om dagen och det är tre faktorer styr valutakursen på börsen,
Du som konsument märker oftast inga stora skillnader i valutaväxlingskostnader från dag till dag om du inte köper någon större vara. Men en sak bör du hålla koll på, val av valuta. Vid kortköp eller om du tar ut pengar i automat utomlands så ges du ofta alternativet att välja den lokala valutan eller svenska kronor. Du får också många gånger redan en satt valutakurs för köpet, så du ser på skärmen hur mycket det kostar i svenska kronor.
Dock bör du i regel alltid välja den lokala valutan. Företaget eller den lokala banken får annars fria händer att själva sätta valutakursen. Då blir växlingskursen oftast mycket högre än om du skulle ha valt att betala i landets egen valuta, då du får Visa och Mastercards centrala valutakurser.
Håkan en erfaren och skicklig skribent på Kortio som har en bakgrund inom psykologi, IT och språk. Hans noggrannhet och objektivitet gör honom till en pålitlig källa till information för besökare, och hans intresse för ämnen som privatekonomi och resor ger hans artiklar och recensioner en extra dimension.