Är du på jakt efter ett kreditkort, men vet inte helt vart du ska börja leta – och efter vad? Vi förstår! Det är en djungel av valmöjligheter och det finns information i mängder. Därför har vi samlat det vi tycker är viktigast att tänka på när du ska välja ett kreditkort. Förhoppningsvis kan det göra det enklare för dig att sedan hitta det rätta kortet som passar bäst för just dina behov.

Kreditkortens olika förmåner  

Kreditkort har många olika funktioner som kan göra din vardag både smidigare, tryggare och kanske till och med billigare. Självklart har olika kreditkort en varierad mängd förmåner – men här kan du läsa om de allra vanligaste förmånerna du kan hitta på ett kreditkort. 

Cashback

Cashback betyder kort och gott återbäring, vilket innebär att du får en viss procent tillbaka på dina köp. Detta är en förmån som är väldigt uppskattad, och kan definitivt göra vardagsshoppingen lite roligare med vetskapen att du får återbäring på det du handlar. Somliga kreditkort ger dig cashback på alla dina köp oavsett var du handlar någonstans, medan andra ger cashback på utvalda ställen. 

I slutet på månaden kan du se återbäringen på din månadsfaktura i form av ett avdrag på totalsumman. Andra erbjuder cashbacken i form av en värdekupong, alternativt att återbäringen sätts in på ditt konto som du sedan kan spendera som vanligt. 

Rabatter och bonuspoäng 

En hel del kreditkortsgivare samarbetar med en mängd olika butiker, tjänster och företag. Det kan innebära att du som kund får härliga rabatterade erbjudanden hos dessa när du handlar med ditt kort. Det kan handla om allt från resor och boende till vanliga butiker, både fysiska butiker och i e-butiker. Rabatten kan också komma i form av bonuspoäng – det vill säga att du får bonus på dina köp. Med en del kreditkort får du bonus på allt du handlar, och med en del får du bonus enbart hos utvalda butiker. 

Bonuspoängen samlas sedan ihop och kan oftast användas i kreditkortens egna poängshoppar där du kan handla allt möjligt för dina poäng. Ofta har dessa poängshoppar ett brett urval av produkter, upplevelser, tjänster och resor. Sannolikheten är därför stor att du hittar något som du vill ha i shoppen som du kan få för dina poäng. 

Försäkringar

En stor fördel med att ha kreditkort är de olika försäkringar som ibland tillkommer. Olika kreditkort erbjuder förstås olika omfattande försäkringar, men de allra flesta populära kreditkort har en reseförsäkring när du köper hela eller en procentuell del av resan med kortet. I reseförsäkringen brukar det ingå saker som ersättning vid förseningar, baggageförlust och olycksfall, avbeställningsskydd och en allriskförsäkring som komplement till din hemförsäkring. 

En del kreditkort har även andra typer av försäkringar som kan komma till nytta. Det finns till exempel olika typer av försäkringar som gör dina inköp tryggare, till exempel leveransförsäkring. En leveransförsäkring innebär att du får ersättning vid utebliven eller felaktig leverans, eller om produkten du beställt blivit skadad under leveransen. En del kreditkort erbjuder också en allriskförsäkring (som också kallas för drulleförsäkring), försäkringar vid identitetsstöld, betalförsäkringar och fler därtill. 

Nu är det upp till dig

Nu när du fått en liten inblick i vad ett kreditkort brukar ha för typ av förmåner, så är det förhoppningsvis lite lättare för dig att veta vilken riktning du ska fortsätta i. Nu är det dags att fundera på vilka förmåner som är viktiga för dig att. Är en täckande reseförsäkring en hög prioritet? Vill du ha ett kreditkort med högsta möjliga cashback eller med det bästa bonusprogrammet? Eller är det kanske rabatterna som lockar mest? 

Du vet bäst själv vad du behöver – så vi rekommenderar att du jämför de olika kreditkorten, och på så sätt får du reda på vilket kort som stämmer in bäst på dina önskemål. Om du fortfarande har svårt att välja kreditkort har du tur. Vi har nämligen utformat ett kreditkortstest, där du får besvara 6 enkla frågor. Därefter ger vi dig en personlig rekommendation av vilka kreditkort som passar bäst får dig.

Oavsett vilket kort du väljer – kom ihåg att handla med förnuft. Köp inte för mer än vad du har råd med, och betala fakturan i tid. Sedan är det bara att njuta av förmånerna som tillkommer!

Lycka till! 

Author Håkan

Håkan en erfaren och skicklig skribent på Kortio som har en bakgrund inom psykologi, IT och språk. Hans noggrannhet och objektivitet gör honom till en pålitlig källa till information för besökare, och hans intresse för ämnen som privatekonomi och resor ger hans artiklar och recensioner en extra dimension.

Publicerad: 2022-09-25 Senast uppdaterad: 2023-05-24