Att åka på roadtrip är något som många drömmer om. Friheten det innebär att ha en egen bil och kunna åka exakt var man vill och när man vill är svårslagen och bilsemestern funkar lika bra för grabb- eller tjejgänget som för barnfamiljen. Med dagens klimatdebatt och prat om flygskam framstår bilen också som ett mer miljövänligt alternativ, speciellt för den som vill besöka flera många olika länder under en och samma resa. Ett möjligt moln på semesterhimlen är dock bensinpriset som blivit dyrare i hela Europa på grund av det världspolitiska läget. Att skaffa ett tankkort hos en av de stora bensinkedjorna är ett sätt att minska lite på bensinkostnaderna genom att utnyttja de rabatter och den bonus som korten erbjuder. Det är också ett bra sätt att hålla koll på bensinkostnaderna under resan; framförallt om ni är flera som ska dela på bränsleutgifterna samtidigt som ni har er egen privata reskassa. Och även om det finns lokala bensinkedjor som kanske har lite lägre priser är de stora kedjorna pålitliga vad gäller tillgång till toaletter och mat – något som kan vara kritiskt om ni ska köra längre sträckor.

Jämför tankkort för din roadtrip

OKQ8, Circle K, Preem och Shell är alla kedjor som erbjuder förmånliga tankkort och som finns i ett stort antal länder. Men vilket kort är egentligen bäst? Vi har här jämfört bensinkorten utifrån vilket som är bäst ur ett reseperspektiv. Utöver att kolla på rabatter och bonus har vi därför undersökt de aspekter som är viktiga under en roadtrip, som tillgänglighet och bensinpriser. Vi har också kollat på reseförsäkringar och valutapåslag, det vill säga den avgift som läggs på när du handlar i annan valuta än svenska kronor. 

Shell Mastercard

Rabatt: 15 öre per liter, gäller endast bemannade stationer i Sverige
Antal stationer i Sverige: 119 st
Bonus: 0,5 % på allt du handlar som kan omvandlas till värdecheckar hos Shell. Gäller även utomlands.
Försäkringar: Reseförsäkring och tanka fel-försäkring
Valutapåslag: 2,0 %
Antal stationer i Europa:
Cirka 11 000
Tillgängligt i vilka länder:
De flesta länder i Väst och Sydeuropa, finns ej i Baltikum, Rumänien samt flera av länderna Balkanländerna

Preem Mastercard

Rabatt: 25 öre per liter på bemannade stationer, 10 öre på obemannade, gäller endast i Sverige
Antal stationer i Sverige: 333 st
Bonus: 0,5 % på allt du handlar som kan omvandlas till värdecheckar hos Preem
Försäkringar: Reseförsäkring och tanka fel-försäkring
Valutapåslag: 2,5 %
Antal stationer i Europa:
578
Tillgängligt i vilka länder:
Sverige och Norge

Även kreditkortet Re:member Flex ger dig tillgång till rabatten på Preem. 

OKQ8 Visa

Rabatt: 20 öre per liter på bemannade stationer, 5 öre på obemannade, gäller endast i Sverige
Antal stationer i Sverige: 652 st
Bonus: 2 % bonus när du handlar på deras stationer, 0,3-0,6 % på övriga köp. Bonusen kan omvandlas till värdecheckar hos OKQ8
Försäkringar: Reseförsäkring
Valutapåslag:
2,0 %
Antal stationer i Europa:
Endast Sverige
Tillgängligt i vilka länder:
Endast Sverige

Circle K Mastercard

Rabatt: 15 öre per liter, gäller endast bemannade stationer i Sverige
Antal stationer i Sverige: 336 st
Bonus: 0,3 % på allt du handlar som kan omvandlas till värdecheckar hos Circle K
Försäkringar: Reseförsäkring och tanka fel-försäkring
Valutapåslag: 2,0 %
Antal stationer i Europa:
Cirka 5000
Tillgängligt i vilka länder:
Sverige, Norge, Danmark, Baltikum, Irland och Polen

Sammanfattning

Av de bensinkedjor som erbjuder kort i Sverige så är det tyvärr bara Shell och Circle K som är globala och finns utanför Norden. De andra korten är därmed inte någon idé att skaffa om din roadtrip ska ske utanför Sveriges gränser. Shell har överlägset bäst täckning i Europa med många stationer i majoriteten av Europas länder. Av dessa kort är det därför Shell du ska välja. 

Tyvärr gäller inte drivmedelsrabatten utomlands (gäller alla korten) och än så länge finns inget globalt bensinkort tillgängligt för privatkunder. Däremot får du bonus när du tankar utomlands. Om du jämför kortens bonus med valutapåslaget ser du dock att medan bonusen bara är 0,5 procent så är valutapåslaget två procent. Detta betyder att du netto betalar 1,5 procent jämfört med ett kort som inte har någon bonus men som har noll procent i valutapåslag. Det kan således vara bättre att skaffa ett resekort utan valutaväxlingsavgift inför din bilsemester.

Lozan Hamid

Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.

Publicerad: 2022-12-05 Senast uppdaterad: 2023-05-03