Kör du ofta bil är du garanterat medveten om att drivmedelspriserna har ökat rejält under de senaste åren, att tanka full tank kan kosta över tusenlappen. Men det går att komma billigare undan. Priset på drivmedel varierar mellan olika bensinstationer, genom att jämföra bensinpriserna i din stad så går det att spara pengar. Väljer du en billigare bensinmack och dessutom kombinerar det med att du betalar med ett tankkort med drivmedelsrabatt så kan du spara ännu mer när du tankar. Här tar vi reda på vilka bensinkedjor som har lägst pris på drivmedel i Stockholm, Göteborg samt Malmö. Priserna för drivmedel kan ändras dagligen, så det är inte säkert att informationen här gäller när du ska tanka.

Det kan knappast ha undgått någon att bensinpriset stigit kraftigt de senaste åren. I och med detta har det blivit viktigare att ha koll på var du tankar då priserna varierar mellan olika kedjors stationer. Googla så kan du hitta olika sidor där priserna uppdateras i realtid. Ett annat tips är att skaffa ett tankkort. Ett bensinkort eller tankkort är ett kreditkort som är knutet till en viss bensinkedja och som ger dig rabatt på drivmedel, bonus som kan lösas in mot värdecheckar samt en del andra förmåner.

Vi har här undersökt vilket tankkort som är bäst i Sveriges tre största städer. Det vi jämfört är antal stationer samt exempelpris på drivmedel (95-oktanig bensin). Vi har också räknat ut totalkostnaden inklusive eventuell rabatt samt bonus på det du tankat för. I undersökningen har vi tagit med de bensinkedjor som erbjuder bensinkort. Förutom de stora kedjorna OKQ8, Circle K, Preem och Shell innefattar detta också Ingo och ST1. Ingo och ST1 har endast obemannade bensinstationer och marknadsför sig som lågpriskedjor. De har därför ingen rabatt på sina kort utan håller istället ett lägre pris generellt. 

Bäst bensinkort i Stockholm

I Stockholm finns över 60 bensinstationer, det finns inte så många bensinmackar inne i centrum, men desto fler vid infarterna och ute i förorterna. Vid Solna, Hammarby Sjöstad och i Årsta är det hyfsat enkelt att hitta en bensinstation. 

Lägst bensinpris i Stockholm finns hos bensinkedjorna St1 och Ingo. Det skiljer ca 40 öre mellan lägsta och högsta bensinpriset i Stockholm. Bensinpriserna i Stockholm är generellt något högre än i Göteborg och Malmö, men det rör sig bara om något eller några enstaka ören per liter i skillnad.

* Undersökningen gjordes den 25/11 med hjälp av bensinpriser.nu. I de fall där en bensinkedja hade olika priser på olika mackar valdes det vanligast förekommande priset.

Stockholms län
Antal mackar
Aktuellt pris, 95-oktanig bensin*
Rabatt/l, bemannad station
Kostnad 50 l bensin inkl. rabatter
Circle K
70
19,39
0,15 kr
962 kr
Preem
48
19,24
0,25 kr
950 kr
OKQ8
75
19,39
0,20 kr
960 kr
Shell
33
Ingen uppgift
0,15 kr
Ingen uppgift
Ingo
36
19,14
0,00 kr
957 kr
St1
53
19,14
0,00 kr
957 kr

Bäst bensinkort i Göteborg

I Göteborg finns det över 40 bensinstationer, det inkluderar både centrum och kranskommuner som Lerum och Landvetter. Den bensinkedjan som generellt har lägst pris på drivmedel i Göteborg (bensin, etanol och diesel) är St1.

Väljer man att tanka på St1 så är priset ca 40 öre lägre jämfört med dyraste bensinkedjan i Göteborg, vilket är OKQ8.

* Undersökningen gjordes den 25/11 med hjälp av bensinpriser.nu. I de fall där en bensinkedja hade olika priser på olika mackar valdes det vanligast förekommande priset.

Göteborgs kommun
Antal mackar
Aktuellt pris, 95-oktanig bensin*
Rabatt/l, bemannad station
Kostnad 50 l bensin inkl. rabatter
Circle K
17
19,39
0,15 kr
962 kr
Preem
20
19,24
0,25 kr
950 kr
OKQ8
26
19,39
0,20 kr
960 kr
Shell
7
Ingen uppgift
0,15 kr
Ingen uppgift
Ingo
20
19,14
0,00 kr
957 kr
St1
20
19,14
0,00 kr
957 kr

Bäst bensinkort i Malmö

I Malmö finns det över 35 st olika bensinstationer. Till skillnad från Stockholm och Göteborg ligger även många bensinkedjor centralt i staden och det är relativt enkelt att tanka inne i centrum.

Lägst pris på bensin och drivmedel i Malmö har St1 och Circle K. I Malmö skiljer sig bensinpriserna åt med ca 40 öre mellan den billigaste och dyraste bensinstationen.

* Undersökningen gjordes den 25/11 med hjälp av bensinpriser.nu. I de fall där en bensinkedja hade olika priser på olika mackar valdes det vanligast förekommande priset.

Malmö kommun
Antal mackar
Aktuellt pris, 95-oktanig bensin*
Rabatt/l, bemannad station
Kostnad 50 l bensin inkl. rabatter
Circle K
9
19,39
0,15 kr
962 kr
Preem
13
19,24
0,25 kr
950 kr
OKQ8
15
19,39
0,20 kr
960 kr
Shell
5
Ingen uppgift
0,15 kr
Ingen uppgift
Ingo
14
19,14
0,00 kr
957 kr
St1
16
19,14
0,00 kr
957 kr

Bäst bensinpris i övriga Sverige

Bensinpriset skiljer sig åt även i övriga Sverige. Generellt har “lågpriskedjor” som St1 och Ingo lägre pris än de stora kedjorna - de som lägger mest pengar på marknadsföring - som OKQ8, Preem och Shell. I vissa mindre städer har även Qstar eller Gulf lägst pris på drivmedel.

I mindre städer och på glesbygden är utbudet av bensinstationer av naturliga skäl lägre. Det är då svårare att spara pengar genom att välja rätt tankstation. 

Hur mycket skiljer sig bensinpriserna åt?

I Kortios undersökning såg vi att drivmedelspriserna skiljde sig åt med ca 40 öre mellan billigaste och dyraste bensinmacken i flera städer. Tankar du en full tank på 60 liter innebär det att du sparar 24 kr på en tankning om du väljer den billigaste bensinkedjan. Vid fyra fulla tankningar per månad innebär det ca 100 kr skillnad.

Du bör alltid ställa dig frågan om det verkligen lönar sig att jaga billigare bensinpriser är värt det. Om du t.ex. behöver köra en flera kilometer extra sträcka för att tanka för 5 öre billigare bensin, lönar det sig då verkligen både med tanke på tiden det tar och den extra körsträckan?

Sammanfattning

Som du kan se i tabellerna ovan är priserna i stort sett samma i alla de olika storstäderna. Variationen mellan olika kedjor är också väldigt liten. Detta gör att rabatten som du får när du tankar blir viktig. Vinnaren i samtliga städer är därför Preem som erbjuder 25 öre rabatt per liter på deras bemannade stationer. Detta gör att Preem blir billigare än lågpriskedjorna Ingo och ST1. Även när det gäller antal mackar ligger Preem bra till, i alla fall i Stockholms län samt i Göteborg. I Malmö är ST1 och Ingo mer vanliga.

Observera att vi i denna undersökning endast jämfört korten utifrån vilket som är billigast att använda när du tankar. Korten har många fler förmåner, till exempel bonus, försäkringar och specialerbjudanden. Eftersom bonusen inte gäller drivmedel får du dock bara nytta av de här förmånerna om du tänkt använda kortet som ditt huvudsakliga betalkort, och inte bara som ett bensinkort.

Tanka billigare med ett bensinkort

Utöver att hitta låga drivmedelspriser går det att tanka ännu billigare genom att skaffa ett bensinkort. Bensinkort är oftast ett kreditkort som ges ut i samarbete med bensinstationerna som ger både drivmedelsrabatt och andra erbjudanden när man tankar host just dem. Debetkort med drivmedelsrabatt är ovanligt, men det kan ibland finnas möjligheten att koppla sitt vanliga betalkort till bensinkedjan och då få rabatt eller andra erbjudanden. Rabatten är då lägre än genom att skaffa kreditkort från bensinstationen.

Drivmedelsrabatten med ett bensinkort ligger ofta på mellan 15 - 30 öre och ger högre rabatt om du tankar på bemannade än obemannade stationer (automatstationer). Bensinkedjorna vill gärna att du tankar på bemannade stationer eftersom de då även kan få merförsäljning av kaffe, glass m.m.

Alla de stora bensinkedjorna som verkar i Sverige har egna kreditkort (Shell, Circle K, OKQ8 och Preem), utöver drivmedelsrabatt ingår ofta försäkringar automatiskt när du betalar med kortet, här är speciellt tanka fel-försäkringen av intresse för dig som kör mycket bil.

Tankkort ger endast rabatt hos en bensinkedja

Tänk på att tankkort endast ger rabatt hos en specifik kedja - har du ett Preem kreditkort får du inte någon rabatt om du tankar hos Circle K och viceversa. En lösning på detta är antingen att skaffa flera olika bensinkort eller ett kreditkort som ger återbäring på alla köp, detta oavsett om du tankar bensin, storhandlar mat eller shoppar online. Fördelen med att istället skaffa ett betalkort med en generell bonus är att du då kan välja att tanka på en billigare bensinstation.

Innan du skaffar ett tankkort är det bra att du tänker efter vilka bensinkedjor du har i närheten av dig och vilka som du brukar tanka hos. Varierar det mycket talar det också för att du istället bör skaffa ett kreditkort med bonus på alla dina kortköp snarare än ett kort från en kedja.

Tänk även på att du med ett bensinkort handlar på kredit. Du har normalt upp till ca 50 dagars räntefri kredit, men sen behöver kreditskulden betalas annars tillkommer en ganska hög ränta.

Author Håkan

Håkan en erfaren och skicklig skribent på Kortio som har en bakgrund inom psykologi, IT och språk. Hans noggrannhet och objektivitet gör honom till en pålitlig källa till information för besökare, och hans intresse för ämnen som privatekonomi och resor ger hans artiklar och recensioner en extra dimension.

Publicerad: 2022-11-27 Senast uppdaterad: 2024-04-04