Regionspärr, på kreditkort, innebär att kortet begränsas till att enbart kunna användas i vissa länder eller regioner. En säkerhetsfunktion som exempelvis hindrar att stulna kreditkortsnummer ska kunna användas utomlands.
Regionspärr är en funktion som kan aktiveras inloggad på kreditgivarens hemsida, alternativt i kreditkortets app. Med spärren aktiverad kan kortinköp enbart ske i de länder, och regioner, som inte är spärrade. Det kan exempelvis begränsa kortanvändningen till:
En del bank- och kreditkort har ingen spärr alls som standardinställning varpå kortinnehavaren själv behöver aktivera det. Ett annat vanligt alternativ är att standardinställningen är att kortet kan användas i Sverige och Europa men inte i andra världsdelar.
Kortutgivarna kan tillämpa manuell eller automatisk regionspärr, alternativt en kombination av dessa. Skillnaden är om kortinnehavaren kan påverka inställningarna eller inte.
Kortanvändaren behöver aktivt ändra spärren inför att köp önskas ske i ett annat land än Sverige. Efter utlandssemestern behöver kortanvändaren återigen ändra spärren så den enbart tillåter köp i Sverige. I vissa fall kan tidsperiod väljas när spärren aktiveras. Därmed gäller bara begränsningen under vald tidsperiod.
Flera banker tillämpar automatisk geografisk spärr. Det innebär i praktiken att kortet bara kan användas inom en viss region (vissa länder) i taget. Vid första kortinköpet i den nya regionen kan exempelvis ett SMS skickas ut från banken som verifierar kortköpet. Kortanvändaren kan därmed inte själv välja denna begränsning.
För ytterligare säkerhet kan kortet även spärras för köp på internet. Spärren gäller då både för köp som sker från Sverige och andra länder och gäller samtliga kortköp som sker online.
Inför en utlandsresa är det en fördel att kontrollera om kreditkortet har en aktiv regionspärr och om ändringar behöver ske för att kortbetalning ska kunna ske på resedestinationen.
Ändring sker enklast via appen men kan även ske via hemsidan. För att få åtkomst krävs alltså internetuppkoppling. Finns inte det behöver banken kontaktas via telefon vilket kan kräva telefonkod för identifiering.
Som visas nedan har banker och kortutgivare valt att agera på olika sätt gällande regionspärr på deras bank- och kreditkort.
Swedbank har ingen valbar regionspärr. Det går däremot, i likhet med övriga kortutgivare, att spärra kortet för internetköp. Banken har automatisk geografisk kontroll på var kortet används och kan därmed spärra det om bedrägliga transaktioner anses uppstå.
Nordea har en valbar regionspärr som nås via dess app eller via internetbanken. Det är enkelt att ändra inför resan så att kortet kan användas direkt på resmålet. Banken har även säkerhetsfunktioner som innebär att bedrägliga transaktioner lättare ska kunna upptäckas.
Norwegian Bank har ”ingen regionspärr och det är inte möjligt att lägga till denna spärr”. Banken har däremot, i likhet med övriga kortutgivare, digitala tjänster som övervakar och förväntas upptäcka missbruk. Om detta upptäcks kommer kortinnehavaren att bli kontaktad.
Danske Bank har en ”automatisk geografisk kontroll” som innebär att kortet bara kan användas inom en region i taget. Detta ändras automatiskt utifrån var kortinköp sker. Första gången som inköp sker i en stängd region skickas ett SMS ut. Det går även att ändra inställningarna på regionspärren manuellt.
ICA Banken avslutade möjligheten till att använda regionspärr i oktober 2021. Enligt banken var orsaken att ”behovet av denna funktion inte längre är nödvändig för kortets säkerhet”. Den ökade säkerheten uppnåddes när chip och kortkod ersatte den mindre säkra magnetremsan. Dessutom använder de liknande geografisk kontroll som många andra kort.
Håkan en erfaren och skicklig skribent på Kortio som har en bakgrund inom psykologi, IT och språk. Hans noggrannhet och objektivitet gör honom till en pålitlig källa till information för besökare, och hans intresse för ämnen som privatekonomi och resor ger hans artiklar och recensioner en extra dimension.