För att kunna spara mycket pengar med kreditkortet när du handlar julklappar gäller det att du anpassar din shopping efter erbjudanden, cashback, bonus och andra förmåner. Inför jul är det lätt att falla för spontanköp, men försök att kolla upp vilka butiker och/eller erbjudanden som är mest fördelaktiga om du ska göra större inköp. Det är också viktigt att du håller koll på antal räntefria dagar och räntesats eftersom detta blir extra kännbart när mycket pengar spenderas på kort tid. En stor fördel är att du kan välja räntefri delbetalning med många kreditkort.

Fördelar med kreditkort när du julshoppar

De flesta shoppar intensivt under en kortare period i juletider än övriga året, därför lönar det sig extra mycket med ett rätt använt kreditkort denna period. Och har du flera kreditkort kan du maximera fördelarna genom att kombinera dem för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Dessa är de främsta fördelarna med kreditkort när du handlar inför jul:

  • Cashback/bonus. Om du anpassar dina konsumtionsvanor efter förmånerna kan du spara mycket pengar på förmåner som bonus, cashback och rabatter när du handlar julklappar. Det kan också vara förmånligt med bonus på samtliga inköp.
  • Räntefria dagar. För de flesta betyder det mycket med många räntefria dagar runt jul eftersom januari är årets fattigaste månad. Det kan göra stor skillnad med 30 eller 60 räntefria dagar. 
  • Räntefri delbetalning. Många shoppingkort erbjuder dig att delbetala räntefritt vid större inköp. Den räntefria delbetalningen brukar löpa på 6 eller 12 månader och måste aktiveras för att träda i kraft. 
  • Julerbjudanden. Med många kreditkort får du ta del av utvalda julrabatter och/eller högre cashback/bonus runt jul.

Hur sparar du mest pengar på julklappar?

Om du handlar i många olika slags butiker är det fördelaktigt att använda ett kreditkort som ger bonuspoäng eller cashback vid samtliga inköp. Om du däremot har ett kreditkort som ger högre återbäring eller bonus i vissa butiker eller branscher är det bäst att handla så mycket som möjligt där. Det kommer kännas bra att få rena cash på kontot eller en bonuscheck när du är fattig i januari. För dig som har flera kreditkort kan det vara en god idé att kombinera de olika korten så att du får bäst valuta för dina pengar. Hur du tjänar mest pengar på julklappsshopping och vilket kreditkort du bör välja beror helt på din livsstil och ditt konsumtionsmönster. Nedan ger vi några exempel på hur du kan maximera fördelarna med olika kreditkort när du shoppar julklappar.

Refunder Pay

Dubbel cashback fredagar runt jul

Detta kreditkort ger 1% cashback på alla inköp och upp till 80% cashback på köp som görs på över 1 100 anslutna butiker på Refunder.se. Här hittar du butiker inom de flesta kategorier som leksaker, elektronik och kläder. Vad sägs om till exempel 9% cashback på Buttericks och 7,5% cashback på Samsung? På Refunders hemsida får du även ta del av fina erbjudanden som ger cashback.

Refunder Pay är gratis under de 3 första månaderna och därefter är årsavgiften 395 kr. Kreditkortet har 55 räntefria dagar och för separata köp om minst 2 000 kr kan räntefri delbetalning på 6 månader aktiveras. Dessutom får du 15 öre rabatt på bränsle när du tankar på bemannade Preem bensinstationer. Något att tänka på om du ska ge dig ut i jultrafiken. 

Missa inte Dubbel-fredag - Refunder Pays julerbjudande som ger dubbel återbäring på det du handlar varje fredag fram till julafton. Storshoppa efter jobbet på fredagen så får du 2% cashback på varje köp.

Re:member Flex

Fri årsavgift och bra julrabatter

Med Re:member Flex får du 25% rabatt på över 300 webbutiker genom Re:member Rewards. Om du ska handla köksgeråd till jul kan du se fram emot 12% rabatt på Kitchentime eller 10% rabatt på kläder från spektakulära varumärket Desigual. Med detta kort kan du bekvämt julshoppa på nätet och få upp till 56 dagars räntefri kredit. Du har också möjlighet att välja räntefri delbetalning i upp till 24 månader på köp mellan 3 000 och 20 000 kr. En stor fördel med kreditkortet är att det har fri årsavgift. 

Resurs Gold

Bonus på allt och 60 räntefria dagar 

Detta bonuskort är perfekt för dig som vill ha ett brett användningsområde för ditt kreditkort. Du använder med fördel Resurs Gold till alla köp du gör runt jul för att samla maximalt med bonuspoäng. Det som sticker ut med Resurs Gold är att kortet ger bonus på det mesta, inte bara kortköp utan även kontantuttag, årsavgiften och räkningsbetalningar. Bonusen ligger på 0,5 poäng per krona och årsavgiften är 245 kr. Bonuspoängen kan sedan användas i Resurs poängshop, där du har ett brett sortiment att välja på. Till exempel kan du boka en avkopplande hotellövernattning för dina bonuspoäng om du behöver ladda batterierna. Med Resurs Gold får du 60 räntefria dagar och kan välja att delbetala ditt inköp räntefritt under 6 månader. 

Meniga Rewards ger dig skräddarsydda julklappserbjudanden

Appen Meniga Rewards ger dig personliga shoppingerbjudanden med cashback som baseras på ditt konsumtionsmönster. Här belönas du för din lojalitet genom erbjudanden som valts ut särskilt för dig. Desto mer du använder appen kring jul ju fler och mer värdefulla belöningar får du. 1-2 veckor efter inköpet får du rena cash insatt på kontot och kan unna dig något roligt. Om du vill rena ditt samvete efter julhandeln kan du också välja att skänka dina cashback och göra en god insats för klimatet.      

För att kunna ta del av personliga erbjudanden via Meniga Rewards måste du länka ditt kreditkort till appen. I dagsläget är alla kreditkort från Nordea, kreditkortet Collector Easyliving och betalappen EPassi kompatibla med Meniga Rewards. 

Sammanfattning 

Det beror helt på dina shoppingvanor och din ekonomiska situation vilket kreditkort som är bäst för din julshopping. Om du tänker dig för innan du handlar finns det goda chanser att tjäna mycket pengar på dina inköp runt jul. Om du ska välja ett nytt kreditkort är det viktigt att du jämför förmånerna och avgifterna noggrant innan så att du kan dra maximal fördel av ditt kort i juletider. Säkerställ alltid att förmånerna täcker avgifterna innan du väljer kreditkort. 

Cia Erander

Cia har arbetat som ekonomisk rådgivare och har en lång och bred bana som journalist och redaktör bakom sig. De senaste åren har hon även jobbat som content writer med inriktningar som finans, hållbarhet, turism, industri och livsstil.

Publicerad: 2022-11-29 Senast uppdaterad: 2023-09-05