De allra flesta svenskar har minst ett Visa eller Mastercard men få känner till vad som är skillnaden mellan dessa kort. Faktum är att skillnaden är väldigt liten, så liten att den inte har någon betydelse för den vanliga konsumenten. Visa och Mastercard är nämligen inte de som ger ut kreditkorten och som bestämmer över kortens avgifter och egenskaper, de är endast leverantörer av den infrastruktur som behövs för att en kortbetalning ska fungera. I denna guide får du lära dig mer om vad Visa och Mastercard gör och vad som är skillnaden emellan dem!
Visa och Mastercard är så kallade betalnärverk och erbjuder den infrastruktur som behövs för att kortbetalningar ska vara möjliga. Till exempel ser de till att du kan göra säkra betalningar, både i butik och online. Betalningsnätverken tjänar pengar på data och serviceavgifter. Dessa avgifter märker dock inte du som kortanvändare eftersom de påförs de banker och finansiella institutioner som ger ut korten. Förutom Visa och Mastercard finns två andra stora betalnätverk; American Express och Discover.
Visa och Mastercard ger de inte ut några egna kreditkort eller betalkort. I stället finns alltid en kortutgivare, ofta en bank, bakom kortet. Ibland kan det finnas en ytterligare samarbetspartner, som ett flygbolag eller en bensinkedja inblandat. Det är kortutgivaren som står för själva krediten och som därmed sätter räntor och ansvarar för att göra en kreditprövning innan kortet beviljas. Det är också kortutgivaren som bestämmer alla avgifter och som väljer vilka eventuella förmåner och försäkringar som kortet ska ha. Därför spelar det betydligt större roll vilken kortutgivare som ger ut kortet än om det är ett Visa eller Mastercard.
Visa grundades i Kalifornien 1958 och hette från början BankAmericard. Idag är Visa Inc ett globalt storföretag med fler än 26 000 anställda och en omsättning på nästan 30 miljarder USD. Visa har även debetkort som kallas för Visa elektron och tillsammans med kreditkorten utgör dessa 4,1 miljarder kort som används till nästan 200 miljarder transaktioner per år. Visakorten fungerar i 200 länder, och i de fåtal länder och territorium där korten inte går att använda beror det på att det antingen finns sanktioner mot landet eller att det pågår krig. Till exempel har Visa nu stoppat sina kort i Ryssland.
Även Mastercard är ett amerikanskt företag och grundades 1966. Till en början var bolaget en del av Interbank Card Association men 1979 fick det namnet Mastercard. Precis som Visa är Mastercard idag ett stort börsnoterat företag och omsätter drygt 22 miljarder USD. Korten fungerar i 210 länder och territorier vilket i princip är alla länder som man som vanlig resenär kan besöka. Mastercard ger också ut debetkortet Maestrocard och tillsammans finns 2,7 miljarder kort som står för cirka 125 miljarder transaktioner.
Egenskap | Visa | Mastercard |
Betalnätverk | VisaNet - ett centraliserat system där all data bearbetas på samma ställe | BankNet – ett decentraliserat system som anses säkrare vid katastrofer och krig |
Antal länder kortet fungerar i | 200 | 210 |
Marknadsandel, globalt 2020 | 40% | 24% |
Marknadsandel, Sverige 2020 | 28% | 70% |
Som tidigare beskrivits är skillnaderna mellan korten små och inte av någon större betydelse för dig som konsument. Mastercard finns i några fler länder men är samtidigt mindre populärt globalt sätt. I Sverige däremot är Mastercard marknadsledande. Som vanlig resenär är det en liten risk att du besöker något ställe där Mastercard fungerar men inte Visa eller tvärt om. För säkerhets skull kan det dock vara bra att ha med sig både ett Visa och ett Mastercard om du reser, speciellt om du ska besöka mindre utvecklade länder.
Vad du istället ska koncentrerade dig på när du väljer kredit eller debetkort är vilken bank eller kortutgivare som ligger bakom och vad de satt för villkor för kortet. Där finns stora skillnader mellan till exempel kortets avgifter, förmåner och kreditvillkor.
Håkan en erfaren och skicklig skribent på Kortio som har en bakgrund inom psykologi, IT och språk. Hans noggrannhet och objektivitet gör honom till en pålitlig källa till information för besökare, och hans intresse för ämnen som privatekonomi och resor ger hans artiklar och recensioner en extra dimension.