Den första mars ändrades Konsumentkreditlagen och ”räntetak” infördes för samtliga konsumentkrediter. Ett flertal kreditkortsföretag har anpassat sin räntenivå, och hur den ska beräknas, utifrån denna ändring. 

Med målet att minska antalet överskuldsatta i Sverige genomfördes en större förändring i Konsumentkreditlagen den första mars 2025. Bland annat började de regler som tidigare enbart gällde för högkostnadskrediter även att omfatta övriga konsumentkrediter. Det innebär därmed att exempelvis kreditkort, kontokrediter och privatlån idag har räntetak, kostnadstak samt begränsning för storlek på uppläggningsavgiften. Av dessa förändringar är det primärt räntetaket som påverkar kreditkortsmarknaden. 

Räntetak på 20 %

Räntetaket innebär att varken lån eller krediter får ha en årsränta på mer än 20 % plus referensräntan. I dagsläget är referensräntan på 3% vilket innebär att högsta räntenivån som kan tas ut är 23%. Referensräntan kan däremot ändras två gånger per år vilket därmed även påverkar högsta lagliga räntenivån. 

Villkor med hänvisning till referensräntan

Utifrån dessa ändringar i Konsumentkreditlagen har flera kreditkortsföretag uppdaterat deras villkor kring räntenivå samt hur nivån beräknas. Ett exempel är Bank Norwegians kreditkort som idag har en ränta på 23%. Vid information om räntor och avgifter framgår att räntenivån, för nya kunder, kommer att justeras utifrån referensräntan. 

Räntan för nya kunder fastställs med utgångspunkt i referensräntan som Riksbanken sätter och justerar två gånger per år (1 januari och 1 juli). För kunder som har ingått avtal före 1 mars 2025 gäller tidigare avtalade priser och villkor, som finns tillgängliga på Min sida.

Ett annat exempel är Resurs Gold. I dagsläget är krediträntan på 22,37 % vid exempelvis betalning av 1/20 av fakturabeloppet. I dess SEKKI framgår vid vilka tillfällen som räntehöjning får ske samt att räntenivån kan vara knuten till referensräntan. I dessa fall får Resurs Bank höja räntan med ”omedelbar verkan vid varje förändring av referensräntan i motsvarande mån”. Skulle referensräntan höjas med 0,25 % har därmed Resurs Bank juridisk rätt att höja deras ränta med samma nivå. 

Det skiljer sig därmed mot tidigare villkor då höjning enbart fick ske om det kunde motiveras av ”kreditpolitiska beslut, ändrade upplåningskostnader för Resurs Bank eller andra kostnadsförändringar som Resurs Bank inte skäligen kunde förutse när krediten lämnades”.

Elin Persson

Elin Persson är innehållsansvarig på Kortio och har en bakgrund inom marknadsföring. Som en viktig del av redaktionsteamet ser hon till att innehållet är både relevant och lätt att förstå, och hon är alltid redo att hjälpa till när det dyker upp frågor eller funderingar kring ekonomi och kreditkort.

Publicerad: 2025-03-13