Ett bankkort är en absolut nödvändighet i dagens samhälle. Många har två, tre eller ännu flera kort, och framförallt bland kreditkorten har marknaden exploderat. Det är inte längre endast de traditionella bankerna som ger ut kort och utgivarna tävlar om kunderna med olika förmåner. Kreditkort är dock inte för alla. Har du väldigt låg inkomst eller betalningsanmärkningar kommer du i regel inte bli beviljad något kort. Och har du haft problem med till exempel spelande eller ett shoppingberoende är ett kreditkort direkt olämpligt. Lösningen för dig är i så fall ett debetkort. Från att ha varit något som främst erbjöds av bankerna har nya aktörer äntrat marknaden och det finns nu en rad olika alternativ.

Vad är ett debetkort?

Ett debetkort, även kallade bankkort eller betalkort är ett kort kopplat till ett konto utan kredit. Det betyder att du för att kunna använda kortet måste sätta in pengar på kontot kortet är anslutet till och när pengarna är slut går köpen inte längre igenom. Det är alltså omöjligt att handla för mer pengar än du har. 

Eftersom det inte finns någon kreditfunktion på debetkorten behöver bankerna inte heller göra någon kreditprövning. Därför finns det heller inga krav, som att du ska ha en anställning, en viss inkomst eller att du inte får ha några betalningsanmärkningar, för att få kortet. Däremot har många kortutgivare ett krav på att du ska vara över 18 år.

Debetkort via din vanliga bank

Alla traditionella banker i Sverige ger ut debetkort, till sina kunder. Detta kort är kopplat till ditt vanliga bankkonto och när du använder kortet syns transaktionerna på ditt vanliga kontoutdrag. Ibland ingår kortet i ett paketpris, ibland kostar det några hundralappar extra. Det kostar normalt ingenting att använda kortet så länge du befinner dig i Sverige. Utomlands tillkommer dock ett valutapåslag och en avgift för bankomatuttag. Vanligtvis är dessa på ett par procent vardera.

Bankernas betalkort erbjuder normalt inga extra förmåner utan är en praktisk lösning för den som inte vill eller kan få ett kreditkort. Ofta kan du få ett extra kort till en familjemedlem och har du flera konton går det att ha ett kort till varje för att till exempel kunna hålla koll på vad olika familjemedlemmar spenderar. Många banker har också speciella lösningar som ger tonåringar möjlighet att ha ett kort.

Andra utgivare av debetkort

På senare tid har en rad nya, innovativa debetkort kommit ut på marknaden som kan konkurrera med kreditkorten vad gäller olika förmåner. Många av dessa kort är gratis, till exempel PFC Freemium, Lunar Light och Revolut Standard. Det kan därför vara en bra idé att skaffa ett, speciellt om du sedan tidigare bara har ett enda bankkort.

Förutom att det är bra att ha en backup ifall ditt kort försvinner eller går sönder har dessa kort andra fördelar som till exempel utan valutapåslag och uttagsavgift utomlands eller sparränta på de pengar du har insatt på kortet. Hos de mer exklusiva debetkorten finns även förmåner såsom bonus, försäkringar och rabatter.

Koppla en kontokredit till ditt debetkort

Med en del debetkort finns en möjlighet att lägga till en kredit till kortet eller att delbetala vissa köp. Exempel på sådana kortutgivare som erbjuder den möjligheten är Northmill och P.F.C.  Detta gör korten till en hybrid mellan kredit och debetkort. När du ansöker om kontokrediten görs en kreditprövning precis som när du ansöker om ett kreditkort. Eftersom det här rör sig om en engångskredit har dessa företag dock generellt lägre krav än för ett vanligt kreditkort. Det kan till exempel vara möjligt att få krediten trots en mindre betalningsanmärkning.

Har du väldigt låg kreditvärdighet finns dock ingen möjlighet att koppla en kredit till ditt debetkort. Och är bristande kontroll över din ekonomi anledningen till att du inte har ett kreditkort ska du absolut inte använda denna möjlighet. Skaffa istället ett debetkort som inte har någon kreditmöjlighet.

Sammanfattning

Ett debetkort är ett bra alternativ för dig som inte kan få eller vill ha ett kreditkort. Från att ha varit en praktisk lösning för betalning som endast erbjöds av de traditionella bankerna har antalet debetkort på marknaden ökat och en del kort har nu förmåner som kan tävla med kreditkortens. Med vissa debetkort kan du till och med få en kredit – oftast med lägre krav på kreditvärdighet jämfört med när du ansöker om ett kreditkort. Ha dock anledningen till att du inte har ett kreditkort i åtanke om du överväger att skaffa krediten. Är det på grund av att du har dålig koll på din ekonomi ska du hålla dig till ett debetkort utan kredit. 

Cia Erander

Cia har arbetat som ekonomisk rådgivare och har en lång och bred bana som journalist och redaktör bakom sig. De senaste åren har hon även jobbat som content writer med inriktningar som finans, hållbarhet, turism, industri och livsstil.

Publicerad: 2022-11-17 Senast uppdaterad: 2023-11-10