Chargeback innebär att kortutgivande bank genomför en återbetalning av ett felaktigt debiterat belopp efter en kortbetalning. På svenska används även begreppen återkrav samt återkreditering för denna process. Ansökan om chargeback skickas in via bankens hemsida och kan exempelvis ske vid kortbedrägeri, dubbeldebitering eller om en E-handlare inte levererat betald vara.
En retur betalas ut av den butik där produkten/tjänsten köptes. Det kan exempelvis ske inom tiden för öppet köp. Varan lämnas då tillbaka varpå pengarna återförs till bankkonto eller kortkonto. Ett liknande förvarande sker vid retur efter felaktig varuleverans eller om varan var trasig vid leverans. Om handlaren vägrar återbetalning behöver ansökan om chargeback ske.
En chargeback betalas ut av kortutgivande bank. I jämförelse mot retur är denna process betydligt längre då det krävs dokumentation och bevis på att det verkligen handlar om en felaktig transaktion. Det sker exempelvis vid bedrägerier eller om E-butiken vägrar återbetalning efter att konsumenten ansökt om detta.
Ansökan om chargeback kan ske på både debet- och kreditkort. Med ett kortinköp som skett med ett debetkort har pengarna dragits från kontot och ansökan gäller för att få tillbaka denna summa.
Med kreditkort samlas alla månadens inköp på en faktura. Har inte denna faktura betalats sker ansökan om att få en specifik transaktion struken och att därmed ett lägre fakturabelopp behöver betalas.
En konsument som anser sig ha rätt att få tillbaka pengar från en kortutgivande bank genomför en kortreklamation. Reklamation sker enklast via bankens hemsida och vilka dokument som behöver bifogas beror på vilken slags transaktion det är som ska bestridas. Anses transaktionen vara bedrägeri ska exempelvis polisanmälan bifogas och kortet spärras. Det behövs däremot inte om reklamationen gäller dubbeldebitering från en butik som vägrar att återbetala felaktigt belopp.
Några av de vanligaste orsakerna till att ansökan om chargeback sker är följande:
En bedräglig transaktion kan exempelvis uppstå om en obehörig person kommer över kort eller kortuppgifter. I detta fall bör både polisanmälan genomföras samt kortet direkt spärras. Ett exempel på hur bedrägeri kan fastställas är att kortinnehavaren kan bevisa att personen inte varit på den ort där transaktionen genomfördes.
Kortbedrägerier kan även utföras av kortinnehavaren. Det kan exempelvis innebära att kortköp genomförs varpå sedan ansökan om chargeback sker. Detta i ett försök att få tillbaka pengarna för inköpet. Enligt Mastercard är det däremot vanligaste att kortinnehavaren inte känner igen en transaktion på sitt konto och ansöker om att få tillbaka pengarna på grund av detta. Det visar sig sedan vad som köpts varpå begäran dras tillbaka.
Om det uppstått problem vid kortbetalningen finns en risk för dubbeldebitering eller feldebitering. Det innebär därmed att kortinnehavaren har genomfört betalningen men att felaktigt summa dragits från kontot. I detta fall ska först butiken kontaktas innan en ansökan sker till banken.
Om en E-butik levererar felaktig vara, eller om den är trasig vid leverans, ska först E-butiken kontaktas och en lösning försöka hittas. Kommer inte konsumenten och E-butiken överens kan ansökan om chargeback ske. Detsamma gäller om E-butiken inte svarar på de kontaktförsök som konsumenten genomfört.
Vid kortbetalningar med kreditkort har säljaren samt kortutgivande bank lika stort ansvar för att produkt/tjänst blir levererad till köparen. Det innebär i praktiken att chargeback kan krävas av banken i det fall som flygbolaget går i konkurs och därmed inte kan leverera den produkt (flygresa) som kortet använts för betalning för.
Läs en fullständig guide över hur kortreklamation sker här.