Med Betalos tjänst kan ett kreditkort användas för att betala räkningar och göra banköverföringar. I denna guide visas hur detta sker steg för steg. Dessutom presenteras fördelar och nackdelar med tjänsten.

Så börjar du använda Betalo

1. Ladda hem appen

Betalo är enbart möjlig att använda via deras app. Den kan laddas ner via Google Play eller AppStore

Har du konto sedan tidigare? Fortsätt till steg 5 i denna guide. 

2. Logga in och registrera

Inloggning sker med mobilt BankID. Ange därefter din mailadress,  ditt telefonnummer samt godkänn villkoren. Välj till sist om du vill ha nyheter och reklam från Betalo eller inte. Klicka på den gröna bocken, högst upp till höger, för att gå vidare. 

3. Säkerhetsfrågor

Eftersom Betalo tillhandahåller en finansiell tjänst måste de ställa vissa frågor kring din personliga ekonomi. Du behöver exempelvis ange nationalitet samt hur många transaktioner du förväntas göra per månad. Klicka på gröna bocken för att gå vidare. 

4. Lägg till kort

Nästa steg är att lägga till det, eller de, kreditkort som önskas användas för att betala räkningar eller genomföra saldoöverföringar. 

Klicka på kortsymbolen nere till vänster i appen. Klicka därefter på plustecknet högst upp till höger. Välj om det är Amex, Mastercard eller Visa samt registrera kortuppgifterna. Efter 5 – 20 sekunder kommer en ruta fram som anger att en transaktion på 0 kr önskas genomföras med kortet. Det sker för att kortet ska kunna verifieras. Godkänn med mobilt BankID.

5. Betala räkningar med Betalo

Klicka på det stora plustecknet längst ner, i mitten, av appen. Välj därefter ”Betala en räkning”. Är det en traditionell räkning, med betalningsinformation längst ner, kan all information laddas in via inbyggd fotofunktion. I annat fall behöver de anges manuellt. Gå vidare genom att klicka på gröna bocken. 

Kontrollera sammanfattande information, där även serviceavgiften anges, och godkänn betalningen genom att klicka på gröna bocken. 

Eller genomför saldoöverföring

Önskas pengar skickas till ett bankkonto kan även detta genomföras via appen. Klicka på det stora plustecknet – välj ”Skicka till bankkonto” – Lägg till ny mottagare och ange ett svenskt bankkontonummer. Granska och godkänn sedan transaktionen. Kom ihåg att en saldoöverföring generellt klassas som kontantuttag av kreditkortsföretagen. Därmed uppstår räntekostnad från första dagen. 

Ej betalningar till banker, finansbolag m.m. 

Det går att betala till de flesta PG/BG-nummer. Däremot finns det en spärr som gör att betalningar till banker, kreditinstitut, inkassoföretag och Kronofogden inte är möjlig att genomföra. Det innebär att en kreditkortsräkning inte kan betalas med ett kreditkort via tjänsten.

Varför betala räkningar med kreditkort?

Det finns flera fördelar med att betala fakturor eller räkningar, med kreditkort, via Betalo. Detta både för privatpersoner och företag. 

 • Längre betalningsperiod
  Räkningarna blir direkt betalda och beloppet kommer belasta kreditkortets totala kreditbelopp. Det innebär därmed att transaktionen kommer att synas på nästa kreditkortsfaktura och betalas via den. 
  På detta sätt går det att få upp till 60 dagar extra betalningstid på räkningarna. Betalas sedan kreditkortsfakturan till fullo uppstår ingen räntekostnad. 
 • Samla bonuspoäng
  Fakturabetalningen klassificeras generellt som ett kortköp och genererar därmed bonuspoäng likt andra kortinköp. Även om Betalo tar någon procent i avgift kan det vara värt om poängen är eftertraktade. Som exempel kan tjänsten utnyttjas när kreditkorten har kampanjer som ger ”dubbla poäng” eller liknande. 
 • (Samla dina räkningar)
  Betalo anger även fördelen att användarna kan ”samla” sina räkningar på ett enda ställa. Det kan visserligen vara bekvämt men om det medför en extrakostnad kan det bli dyrt i längden. 
 • Betala till nya mottagare på språng
  Ett alternativ till Betalo är att betala räkningen på traditionellt sätt, via internetbanken. Flera banker har däremot säkerhetskravet att nya mottagare enbart kan läggas in om inloggning sker med bankdosa eller att användaren har valt ”utökad användning av BankID”. Detta utifrån ett säkerhetsperspektiv. 
  Är du på resa, och inte har med dig dosan, kan alltså Betalo vara ett alternativ om betalning behöver ske till en ny mottagare.

Fördelar och nackdelar med Betalo

Fördelar

 • Samla poängen – Få poäng genom att betala räkningar.
 • Mycket användarvänlig – Appen är väldigt enkelt att hantera
 • Skjut upp betalningar – Förflytta skulden till kreditkortet

Nackdelar

 • Kostnaden – Ser mer om kostnaden längre ner
 • Enbart svenska konton – Saldoöverföring kan enbart ske till svenska konton.
 • Bara app – Tjänsten nås inte via webben utan enbart app.

Avgifter

Vid betalning av räkning, eller saldoöverföring, dras automatiskt en serviceavgift tillBetalo. För kort från Mastercard och Visa (Debet) är kostnaden 1,9 % och för dess kreditkort är kostnaden 2,4 %. Med Amex kostar det 2,5 %. Med kort utgivna utanför EU 3,4%.

Frågor och svar om Betalo

Går det att använda Betalo gratis?
Hur stort belopp kan betalas via Betalo?
Räknas betalning via Betalo som kortbetalning?
Kan kreditkortsräkning betalas via Betalo?

Malin Lundin en erfaren redaktör för Kortio med en stark bakgrund inom journalistik och finans. Hennes förmåga att granska, analysera och kommunicera komplex information gör henne till en värdefull resurs för oss på Kortio.

Publicerad: 2023-10-25 Senast uppdaterad: 2023-10-26