Amex Centurion, även kallat Amex Black, är ett mytomspunnet kreditkort från American Express. Kortet är världens mest exklusiva och kan endast fås genom en personlig inbjudan. Årsavgiften för Amex Centurion ligger på hela 35 000 kronor, och även om förmånerna är många är dessa pengar svåra att räkna hem. Tillhör du denna lilla skara av människor som eventuellt kan komma på fråga för en inbjudan till Amex Centurion bör dock inte denna årsavgift påverka din ekonomi nämnvärt.

Amex Blacks historia

American Express har gett ut kreditkort sedan 1958 och har alltid vänt sig till den mer förmögna delen av befolkningen. 1966 lanserades premiumkortet Amex Gold och 1984 kom det ännu exklusivare Amex Platinum, som till en början endast gavs ut till speciellt inbjudna kunder. Rykten började cirkulera om att det fanns ett svart Amex som var ännu exklusivare och som endast användes av ett fåtal rika människor. 

Detta rykte nådde så småningom komikern Jerry Seinfeldt som under 90-talet var talesperson för American Express och god vän med företagets VD. När Seinfeldt på en filminspelning fick frågan om han hade ett av tre svarta Amex i världen (sultanen av Brunei och Amex VD skulle ha de andra) ringde han upp Vd:n och frågade om kortets existens. Amex VD tillbakavisade ryktena men tillade att han gillade idén med ett sådant kort. 

En kort tid senare; år 1999, kom faktiskt ett mycket exklusivt, svart Amex-kort ut på marknaden. Kortet, som är gjort av titan, döptes till Centurion efter de romerska officerarna som även ingår i företagets logotyp. Om det verkligen var så att ryktet om det svarta hemliga kortet och komikern Jerry Seinfeld slutligen ledde fram till att Amex Centurion blev verklighet är som mycket annat kring detta kort svårt att få bekräftat. Helt klart är i alla fall att mystiken kring kortet kvarstår.

Villkor och kostnader

Egentligen är inte Amex Black ett kreditkort utan allt som handlas på kortet måste betalas redan i slutet av samma månad, antingen med autogiro eller faktura. Betalningen kan inte skjutas upp och en förseningsavgift samt ränta tillkommer om fakturan inte betalas i tid. En fördel med Amex Centurion är däremot att det saknar övre beloppsgräns. Råkar du ut för en stor oväntad utgift kan du därför alltid ta den med kortet och sedan ha till slutet av månaden på dig att få ihop pengarna.

En nackdel med kortet är att det, trots att det har så mycket reserelaterade förmåner, har ett valutapåslag på två procent. Behöver du ta ut kontanter blir även det dyrt. Fler kostnader följer nedan:

 • Anslutningsavgift - 35 000 kr
 • Kortmedlemsavgift - 35 000 kr
 • Valutaväxlingspåslag - 2 %
 • Betalningspåminnelse - 2 %
 • Kontantuttagsavgift - 3 % dock lägst 25 kr
 • Extrakort - Ett Centurion extrakort och fyra Amex Green Card ingår. Ytterligare kort kostar 10 000 kr per kort och år.

Så får man ett American Express black

Som nämnts ovan finns det inget sätt att ansöka om att få ett Amex black, endast personlig inbjudan gäller. Exakt vilka krav som ställs för att få ett svart Amex är inte officiellt men följande saker finns med:

 • Du måste ha haft något annat Amex-kort, gärna platinum, under flera år. Ju längre, desto bättre.
 • Du ska ha spenderat mycket pengar på detta kort, enligt vissa källor minst 2,5 miljoner kronor per år, enligt andra hela 3 miljoner.
 • Vad du handlat med kortet kan också spela in. Resor och lyxvaror är till exempel bättre än om du främst handlat byggmaterial.
 • Din kreditvärdighet spelar roll – har du en stor förmögenhet och hög inkomst ökar chansen.
 • Din betalningshistorik, speciellt hos Amex, måste vara prickfri.

Förmåner med Amex Centurion

Amex black card har många förmåner som är speciellt gynnsamma för dig som reser mycket. Bland annat ingår följande:

 • Poängsystem. Amex har ett eget poängsystem som både kan användas som cashback när du betalar fakturan och, vilket är mer förmånligt, direkt när man betalar till exempel flygresor och hotell. Amex Centurion ger 1,5 poäng per spenderad krona (jämfört med 1 poäng för Amex platinum).
 • Personlig concierge service. Med ett svart Amex får du en personlig concierge tilldelad som är tillgänglig dygnet runt. Exempel på vad de kan hjälpa till med är bokningar av resor och köp av presenter.
 • Uppgradering på hotell och flyg. Bokar du resor med Amex Black blir du gratis uppgraderad till första klass (eller sviten på hotell) hos de flesta större, globala hotellkedjor och flygbolag.
 • Lounge access. När du flyger får du dessutom gratis tillträde till VIP-lounger såsom Pontus-loungen på Arlanda med gratis mat och dryck. 
 • Reseförsäkring. Betalar du resan med Centurion ingår en omfattande reseförsäkring som bland annat täcker avbeställningsskydd, hyrbilsförsäkring, ansvarsförsäkring, sjuk och olycksfall med mera. Maxbeloppen försäkringen täcker är betydligt högre än hos de flesta andra reseförsäkringarna på marknaden. 
 • Personliga erbjudanden och inbjudningar. Med Amex black blir du ibland inbjuden till speciella events, till exempel konserter, och du får unika erbjudanden på till exempel hotellnätter.

Om du är nyfiken på att höra mer om Amex Centurion har vi en intervju på vår blogg från en användare som fick kortet 2020. Du kan läsa intervjun här.

Frågor och svar om Amex Centurion

Hur får man svart amex?
Vad kostar Amex black card?
Kan man ansöka om Amex Centurion?
Vad är kraven för att få American Express black?
Lozan Hamid

Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.

Publicerad: 2022-08-03 Senast uppdaterad: 2023-12-05