Amex Black är ett unikt premiumkreditkort som det bara går att ansöka om via privat inbjudan från Amex. Kortio har träffat en man som lyckades få kortet 2020. Hur fick han kortet? Vilka krav har Amex och hur upplever han förmånerna?

Hur fick du Amex Black?

- Jag fick kreditkortet under coronapandemin och det verkar som att Amex gav ut fler kort då än vanligt. Kanske berodde det på att det gick sämre för dem eftersom det inte gick att resa som tidigare. Dom körde en kampanj där man kunde ansöka via länk på nätet tror jag.

Var det svårt att få kortet?

- Nej, efter att jag skickat in ansökan blev jag inbjuden till att teckna kortet. Jag tror inte att tidigare köpbeteende egentligen spelar någon roll. Inte heller att de Amex bara beviljar Black till en viss sorts kunder eller att man måste ha tillgångar för en viss summa. De kan väl inte ens kontrollera sånt.

Vet du vad som krävs för att få ett Amex Black kort idag?

- Ingen aning. Jag har hört vissa som säger att man ska spendera minst 2 500 000 sek per år eller något, men jag vet inte.

Är man tvungen att redan ha ett Amex kort för att bli erbjuden ett Amex Black? Vilket kort hade du?

- Ja, jag skulle tro det. Jag hade Sas Amex Elite.

Kortio
En av de största fördelarna är concierge service som är grym!

Vilka förmåner får du?

- Jag får SAS Gold och SAS Amex Elite vilket är riktigt nice. Sen får jag uppgraderingar hos både biluthyrningsfirmor och hotellkedjor. En av de största fördelarna är concierge service som är grym! Men det kräver ofta att man är ute i god tid.

På resor är även reseförsäkringen bra, som täcker många personer, och loungerna trevliga. Jag får tillgång till både deras egna lounger, vilka är bäst, och PP (Priority Pass red.anm). Sen har man ju de vanliga Amexfördelarna på Landvetter. I appen (Amex Experience red adm.) finns ofta bra erbjudanden.

Vilken är den bästa förmånen som kortet har enligt dig?

  • Försäkringarna
  • gratis extrakort
  • ingen kreditgräns
  • vissa riktigt bra lounger som exempel Lufthansa First Class Lounge.

Vilka andra förmåner uppskattar du mycket?

- Med Amex Black har jag bland annat fått högsta status på Sixt vilket gjort att vi slapp köa en timme när vi skulle hämta ut hyrbilen. Sen får vi alltid en uppgradering av bilen. Vi kommer även börja använda högsta status på Hilton så vi får rumsuppgradering. Att vi fått ta med två gäster till Amex Centrution loungen i Stockholm är jättebra.

Finns det förmåner med kortet har som blivit sämre eller bättre sen du fick det?

- Dom körde att man fick 10 000 kronor i cash under corona då alla reseförmåner var onödiga. Det var nice. Man fick tillbaka upp till 10 000 kronor om man handlade på Ica och några fler affärer. Den förmånen finns förstås inte längre.

Kritiker tycker att priset är för högt i förhållande till förmåner. Håller du med?

- Ja, priset är svårmotiverat egentligen.

Vilka nackdelar ser du med Amex Black?

- Bara priset.

För vem/vilka personer passar Amex Black?

- Kortet passar den som reser väldig mycket. Annars är det svårt att utnyttja alla förmåner.

Har du något annat kreditkort som du använder som komplement till kortet?

- Jag har även Sas Mastercard och SEB Selected

Om du skulle byta till något annat, vilket skulle det vara?

- Det finns ju inget liknande så det blir svårt att jämföra. Men om jag måste byta så tror jag Sas Amex Elite för att få SAS poängen.

Author Håkan

Håkan en erfaren och skicklig skribent på Kortio som har en bakgrund inom psykologi, IT och språk. Hans noggrannhet och objektivitet gör honom till en pålitlig källa till information för besökare, och hans intresse för ämnen som privatekonomi och resor ger hans artiklar och recensioner en extra dimension.

Publicerad: 2023-12-04 Senast uppdaterad: 2023-12-05