Kortio tipsar

Bonusexpertens 5 bästa tips för hur du utnyttjar dina bonuspoäng!

Alexis Barnekow, VD på Chatflights, är poängexpert och gästskribent hos Kortio
2019-02-20

Reser du mycket, eller använder du kreditkort för att samla poäng på olika program som Eurobonus, Amex Membership Rewards eller Lufthansa Miles & More?

Här följer mina fem bästa tips för hur du ska maxa nyttan av dina intjänade poäng.

1. Satsa på 2 personer i Business Class

I Sverige är det vanligt att samla Eurobonuspoäng från sitt resande eller från SAS-anslutna kreditkort som SAS Mastercard eller SAS Amex. Många är nitiska kring sitt användande av rätt kort vid inköpen men kan bli frustrerade när det är dags att hitta resor för poängen. Tänkte du spara ihop poängen till en resa för hela familjen över julen? Då kan du bli besviken. Bäst är att satsa på en långresa för 2 personer i Business Class.

Jag ska förklara:

A. Ju fler som ska flyga på populära datum desto svårare är det att finna plats.

Att hitta plats för hela familjen på en resa under ett skollov är inte omöjligt, men svårt. Flygbolagens idé med poängresor är att erbjuda platser som annars förblir osålda, och under loven är planen fulla så chansen att hitta platser minskar drastiskt.

Är ni fler än två som ska resa blir chanserna ännu mindre att hitta plats, vilket kan leda till besvikelser när det är dags att lösa in sina poäng.

B. Att boka resor i Business Class gör dina poäng mer värda

Det är inte ofta man får möjlighet att resa på tu man hand i Business Class, något som bonusresor lämpar sig extra bra för. Dels släpper de flesta flygbolag minst 2 platser i Business på många flygningar, dels gör du en större besparing på att boka Business Class jämfört med att flyga Ekonomiklass.

Detta räkneexempel illustrerar det väl:

* Economy Class*

o En resa i Economy till USA kostar omkring 5.000 kr per person.

o Att flyga dit med poäng inom Star Alliance kostar 70.000 poäng plus ca. 1.500 kr i skatter och avgifter.

o Det ger en besparing på varje poäng på ca. 6 öre.

* Business Class*

o Resan kostar mer, runt 25.000 kr.

o Att flyga med poäng inom Star Alliance kostar 130.000 poäng plus samma skatter och avgifter.

o Det ger en besparing per poäng som är tre gånger högre, ca 18 öre.

Med lite enkel matte kan man se att värdet av dina poäng blir klart högre om du flyger i Business Class än i Ekonomiklass, så det är ofta smartare att avvakta tills du kommer upp i de poäng som behövs för Business Class innan du bokar. Vill du hitta plats i Business ska du som sagt satsa på att flyga i par, då ökar chanserna jämfört med om man är fler.

2. Tänk på hur du växlar dina poäng från t.ex Coop eller Amex

Har du inte ett SAS-anslutet kort tjänar du poäng som kan växlas till annat än bara flygresor. Det finns kreditkort som har ett eget bonusgrundande system där du kan växla dessa poäng till exempelvis kaffebryggare, kryssningar eller SAS-poäng.

Det ger flexibilitet, men värdet för poängen går ner, dvs du måste spendera mer pengar på kortet för att nå upp till en flygresa eller hotellvistelse. Det är ganska lätt att göra en dålig affär.

Vad du väljer att växla över poängen till är en konst, vissa program ger mer värde än andra.

Här följer tre exempel på vad man kan växla över poängen till från Amex:

SÄMST:

Sämst måste nog vara att växla över poängen till Alitalia. Alitalia har utmaningar i sina relationer med italienska staten vilket innebär att poängprogrammen blir nedstängda och måste startas om ofta, varpå oanvända poäng helt försvinner.

OK:

Man kan t.ex. växla poängen till Iberia Avios och flyga till Bogota med Iberia Plus, vilket enligt våra beräkningar ger en återbäring på det du har spenderat på kortet på 0,72%, det är helt OK.

BRA:

En bra deal är att växla poängen till Hilton Honors och boka 5 nätter på lyxhotellet Conrad på Maldiverna, det ger en cashback på ca 1,5%, dvs dubbla värdet mot resan med Iberia.

Ska du växla över poängen till ett annat program? Läs på lite innan du gör det så att du väljer något som ger bra värde för poängen.

3. Använd inte poängen ”i shopen” eller för att köpa muffins ombord

Många program erbjuder köp av prylar i butiker som är anslutna till bonusprogrammet. Hos SAS kan man t.ex. köpa en Samsonite-väska för 113.000 poäng vilket är ungefär det som behövs för att resa till Nordamerika i Business Class (för två personer om du har en voucher från Amex).

Att köpa en chokladmuffin ombord på SAS kostar 800 Eurobonuspoäng istället för 35 kr. Köper du 12 muffins så har du gått miste om en poängresa inrikes t/r och sparat 420 kr på muffins plus 400 kr i skatter, totalt 820 kr.

Visst kan man hitta resor t/r inrikes för under tusenlappen, men det hör till ovanligheterna. Smartare är att spara poängen och använda dem för att resa istället. Det enda undantaget som jag känner till är Lufthansas Worldshop som erbjuder ganska bra värde för poängen, särskilt när de har kampanjer. Har du ett kort från Lufthansa Miles & More så rekommenderar jag att prenumerera på deras nyhetsbrev och håll utkik efter erbjudanden i shopen.

4. Spara lite flygpoäng till nödsituationer

Om du reser mycket och ibland hamnar i situationer där du måste köpa en ny biljett för att du t.ex. har missat planet, kan det vara nyttigt att ha lite bonuspoäng till övers. Att boka en resa för pengar i sista minuten kan bli dyrt, men ofta finns bonusplatser lediga strax innan avgång, och då kan poängen innebära en stor besparing.

Anledningen är att flygbolagen ofta släpper bonusplatser sent inpå avgång då de inser att inga fler platser kommer att säljas. På så vis vill de fylla upp osålda stolar med bonusresenärer.

5. Satsa på bonusresor till Seychellerna, Mombasa eller Zanzibar

Varje flygbolag jobbar med olika zoner. För SAS och Star Alliance finns en zon som ofta benämns som en ”sweet spot” bland poängjägare, nämligen zonen Nord/Centralafrika och Mellanöstern.

Här finns destinationer som Seychellerna, Mombasa och Zanzibar som kan nås för färre poäng än nästan allt annat. En plats i Business Class kostar t.ex. 105.000 poäng, när man till USA får betala 130.000 eller till resten av världen får betala 165.000 poäng eller mer.

Är man öppen för dessa destinationer kan det vara smart att välja dem. En annan fördel är att de ligger närmre Sverige vilket innebär mindre utsläpp av växthusgaser.

*Alexis Barnekow, VD på Chatflights

Chatflights är en app där du kan chatta med bonusexperter som hjälper dig att omvandla poängen till lyxiga resor. Alexis kan det mesta om bonuspoäng och ger för Kortios läsare smarta tips och guider för att navigera i poängdjungeln.

Populära kort just nu

Easyliving
Betalar du din resa med Easyliving ingår en förmånlig reseförsäkring med avbeställningsskydd, förseningsförsäkring och olycksfallsförsäkring. Du är även skyddad mot försenat bagage och har en självriskeliminering om något skulle hända med ditt hem, villa eller bil under tiden du är borta.
I kortet ingår även:
- Allriskförsäkring
- Förlängd garanti på vitvaror & hemelektronik i 1 år
- Evenemangsskydd som ger pengarna tillbaka utan självrisk om du skulle bli sjuk.
- Leveransförsäkring vid internetköp som ersätter skadad eller försvunnen vara.

Nyhet! När du hyr bil eller vespa/moped utomlands med ditt Easyliving och fordonet blir skadat eller stulet ingår självriskreducering på upp till 15 000 kronor.

Läs mer i kortets försäkringsvillkor.
Collector Easyliving erbjuder dig en rad olika försäkringar för smart shopping, t ex ingår allriskförsäkring samt förlängd garanti.


Nu kan du även koppla ditt Collectorkort till Meniga Rewards (fd Wrapp)– en app som ger dig automatiska erbjudanden, rabatter och bonus. Alla erbjudanden som finns i appen laddas på ditt kort efter att du aktiverat dem i appen. När du utnyttjat ett erbjudande får du pengar tillbaka inom några dagar på det konto som kortet är kopplat till.


Med kortet får du även ta del av Mastercards upplevelsepaket Priceless Cities.

Förmånlig reseförsäkring med avbeställningsskydd inkl skydd mot försenat bagage och inget valutapåslag när du handlar med kortet utomlands.
 • 0% valutapåslag utomlands
 • Reseförsäkring med avbeställningsskydd ingår utan extra kostnad, samt evenemangsförsäkring och leveransförsäkring när du handlar på nätet!
 • Collector bjuder på första årsavgiften (195 kronor) när du ansöker via Kortio!
  Easyliving
  Årsavgift0 kr 195 kr
  Maxkredit100 000 kr
  Upp till56 dagar räntefritt
  Därefter ränta13.95 %
  Välj detta kort
  Marginalen - Gold
  Handlar du med ditt Goldkort så kan du få ersättning upp till 2.000 kr om du hittar samma vara billigare i en annan affär. Gäller endast i svenska butiker.  Dessutom ingår;
  Allriskförsäkring för hemelektronik och hushållsmaskiner
  Avbeställningsskydd
  Evenemangsskydd
  Prisgaranti
  Leveransförsäkring vid internetköp
  Nyckelservice
  Hole-in-one försäkring.
  Just nu! Gör fem köp inom 30 dagar och få tillbaka 200 kr!


  HandlaSmart ger dig upp till 25% återbäring när du handlar online i 200 butiker.


  Marginalen Flex. Om en oväntad utgift eller faktura dyker upp kan du enkelt föra över pengar till andra bankkonton eller betala fakturor med ditt kort.  Hjälp med låssmed och avbeställningsskydd för resa och evenemang när du betalar med kortet.
  • Du har möjlighet att utnyttja 2 betalningsfria månader/år
  • HandlaSmart - upp till 25% återbäring vid onlineköp
  • 0 kr i första årsavgift (ord.195 kr) och 200 kr tillbaka vid 3 köp inom 30 dagar!
  • 9 försäkringar ingår
  • Hög kontantuttagsavgift (3%)
  Marginalen - Gold
  Årsavgift0 kr 195 kr
  Maxkredit100 000 kr
  Upp till50 dagar räntefritt
  Därefter ränta16.90 %
  Välj detta kort
  re:member flex
  Om du betalar mer än hälften av din resa med ditt Re:member kreditkort får du en kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd utan extra kostnad.


  Försäkringen innehåller även,
  - Resestartsskydd
  - Ersättning för missat anslutningsflyg
  - Ersättning för försening av allmänt färdmedel
  - Ersättning för bagageförsening vid utlandsresa
  - Kapitalbelopp vid olycksfall
  - Självriskskydd vid utlandsresa
  - Självriskeliminering hyrbil (utomlands)
  - Hjälp vid ID-stöld

  Läs mer om hur kreditkortets kompletterande reseförsäkring fungerar här!

  Du kan även köpa till ett trygghetspaket (Evenemangsavbeställning, Allrisk - Hemelektronik och hushållsmaskiner 2 år, Prisgaranti 90 dagar) för 129 kr/år.
  Det finns inget bonussystem kopplat till kortet men du får tillgång till rabatt hos 300 e-handlare.*
  Några exempel på rabattnivåerna och butiker hos Re:member Reward programmet;

  CDON.com - 8%
  Hotels.com - 10%
  Apoteket.se - 10%
  LYKO - 8%
  Lensway - 10%
  Åhlens - 8%
  Cervera.se -15%

  För att ta del av rabatterna behöver du vara inloggad hos Re:member Reward och gå vidare till webbutikerna därifrån. Rabatten dras ifrån din nästa Re:member faktura.


  Betalningsfri månad- Du kan utnyttja en betalningsfri månad två gånger per år. Dvs du kan skjuta upp fakturabetalningen en månad framåt.  *Re:member Reward-rabatten gäller ej moms och fraktkostnader.
  En kompletterande reseförsäkring ingår om du betalar 50% av resan med kortet.
  Vill du dela upp betalningen för resan så kan du betala med kreditkortet och välja att delbetala fakturan när den kommer följande månad.
  • Upp till 8 veckors räntefri kredit
  • Re:member Reward ger rabatter hos över 300 e-handlare
  • Kompletterande reseförsäkring ingår
  • Individuell ränta 9,74 %-24,74 %
   re:member flex
   Årsavgift0 kr
   Maxkredit100 000 kr
   Upp till56 dagar räntefritt
   Därefter ränta17.24 %
   Välj detta kort
   Ikano Bank - Ikano Kort
   Reseförsäkring med Olycksfallsförsäkring, Avbeställningsskydd, Självriskeliminering för hem- och bilförsäkringen, Förseningsförsäkring och Bagageförsäkring.


   Betalskydd ingår ej men kan läggas till för 0,75 % av din utgående skuld.
   1% på drivmedel när du betalar med kortet.*


   Ikano Kort ger dig månadsrabatt i en utvald butiksbransch varje månad. På så vis får du fler chanser att göra många bra affärer.   Rabattkalendern 2020:   jan: 10% Sportbutiker
   feb: 20% Bokhandlare
   mars: 10% Smyckes-och klockbutiker
   april: 5% Flygbolag
   maj: 10% Florister
   juni: 15% Optiker


   Rabatten dras av Ikano Bank så fort köpet har registrerats på ditt konto. Ditt VISA-kort känner igen i vilken typ av butik du handlat och kategoriserar inköpen i exempelvis livsmedel, kläder med mera. När du handlar med ditt kort dras rätt rabatt automatiskt, oavsett vad du köper (och även om det redan är rea i butiken!).


   Vissa månader är räkningshögen större än andra. Med Ikano Kort kan du att delbetala dina köp och fakturor med bra ränta och schyssta villkor. Du kan betala 5 % av månadsfakturan som lägst och skjuta fram resten till nästa månad om du önskar. Din inbetalning får dock inte understiga 100 kr. På kortfakturan ser du det minsta beloppet du kan betala in.   Med appen Skipp låter ikano bank dig samla dina medlemskort i mobilen och alltid ha koll på aktuella erbjudanden, saldon och krediter.


   Du kan enkelt betala räkningar och fakturor med ditt Ikano VISA-kort. Tjänsten erbjuds i samarbete med Betalo och kostar 1,9% av fakturabeloppet. Du kan även delbetala dina fakturor med samma villkor som ett vanligt kreditkortsköp.

   *Månadsrabatt samt fast rabatt hos bensinstationer kan du få upp till 500 kr i månaden. Maximalt belopp för årsrabatt samt drivmedelsrabatt är 6 000 kr per år.
   Reseförsäkring med Olycksfallsförsäkring, Avbeställningsskydd, Självriskeliminering, Förseningsförsäkring och Bagageförsäkring.
   • Ingen årsavgift
   • Flexibel delbetalning med en månadsränta 1,20%
   • 1% på drivmedel
   • Bra månadsrabatt i en utvald butiksbransch varje månad
   • Aviavgift vid använd kredit och/eller avbetalning av skuld
   Ikano Bank - Ikano Kort
   Årsavgift0 kr
   Maxkredit60 000 kr
   Upp till56 dagar räntefritt
   Därefter ränta14.40 %
   Välj detta kort
   Norwegian-kortet
   Reseförsäkring och avbeställningsskydd
   Att använda Norwegian-kortet är det snabbaste sättet att tjäna CashPoints i Norwegians fördelsprogram. Du får CashPoints, upp till 4 % intjäning på Lowfare-biljetter med flygbolaget Norwegian
   10 % intjäning på Flex-biljetter med flygbolaget Norwegian.

   Dessutom får du 0,5 % intjäning av cashpoints vid alla andra varuköp som kläder, möbler, elektronik och kioskvaror upp till 100 000 SEK per kalenderår.*
   (Över 100 000 SEK fortsätter intjäningen med 0,5 % vid köp i dagligvaruhandel, bensinstationer och vid köp med utländsk valuta)

   Tyvärr kan du inte har ett extrakort kopplat till samma konto.
   *Ingen intjäning av CashPoints vid köp hos andra flygbolag

   På alla köp får du 0,5% tillbaka i cashpoints. När du har sparat ihop CashPoints kan du använda dem för att köpa flygresor. Då är 1 CashPoint = 1 krona (NOK).


   Reseförsäkring och avbeställningsskydd.


   Ingen avgift för kontantuttag i Sverige eller utomlands. Alltså så länge du endast använder kreditkortet till att genomföra direktköp/varuköp och bankomatuttag samt betalar in hela din skuld till förfallodatum, så tillkommer ingen ränta eller extra avgifter.
   • Ingen avgift för kontantuttag i Sverige och utomlands
   • Ingen årsavgift
   • Bonus på alla köp (förutom andra flygbolag)
   • Bonusen (cashpoints) kan endast användas i Norwegians reseshop
   Norwegian-kortet
   Årsavgift0 kr
   Maxkredit100 000 kr
   Upp till45 dagar räntefritt
   Därefter ränta19.99 %
   Välj detta kort
   Mitt kort+ från Santander Consumer Bank
   När du betalar minst 75% av din resa med ditt Mitt kort+ ingår en kompletterande reseförsäkring från Europeiska ERV. Den gäller för familjemedlemmar som är folkbokförda på samma adress (barn under 23 år), oavsett om de reser med dig eller på egen hand.


   Reseförsäkringen innehåller avbeställningsskydd/personförsening/bagageförsening utanför hemlandet/kapitalbelopp vid olycksfall/självriskskydd hem- och bilförsäkring samt självriskeliminering hyrbil upp till 15 000 kr.


   Om resan har minst 2 övernattningar kan du dessutom vid sjukdom få ersättning för outnyttjade aktiviteter som du har betalt i förväg exempelvis liftkort och hyra av golfklubbor. Skyddet gäller även när din utrustning stulits eller försenats och du därför inte kan genomföra din inbokade aktivitet.

   Res till värmen, renovera eller unna dig någonting extra i vardagen!


   Med kortet får du återbäring på i 200 anslutna webbutiker. Det enda du behöver göra är att registrera ditt kort för att få återbäringen. Ett enkelt sätt få pengar tillbaka när du handlar online i dina favoritbutiker.
   Återbäringen gäller även tillsammans med andra erbjudanden, vilket ger dig möjlighet att få ännu bättre rabatt.


   Med tjänsten Betalo kan du betala dina hushållsräkningar med Mitt kort+.
   Det kostar ingenting och du får upp till 60 dagars räntefrihet på det du betalar med kortet.

   Kortet gör din resa billigare genom att ta bort valutapåslaget från alla dina köp och uttag utomlands.
   • Upp till 60 dagars räntefrihet
   • Reseförsäkring med aktivitetsskydd
   • 0 % valutapåslag utomlands
   • Ingen årsavgift första året (värde 195 kr)
    Mitt kort+ från Santander Consumer Bank
    Årsavgift0 kr 195 kr
    Maxkredit100 000 kr
    Upp till60 dagar räntefritt
    Därefter ränta14.95 %
    Välj detta kort
    Supreme Card Gold
    Reseförsäkringen får du på köpet när du betalar minst 75 % av resan med Supreme Card.
    Försäkringen täcker även dina familjemedlemmar.
    Med reseförsäkring får du ersättning om något inte blir som du tänkt dig under semestern, t.ex. ingår ersättning för missat anslutningsflyg och
    ersättning för bagageförsening
    * Samla bonuspoäng! 1 krona=0,5 bonuspoäng.
    Poängen kan du sedan använda i Supremes poängshop som har hundratals upplevelser, resor och produkter. (Gäller ej valutaväxling, Kostnader för påminnelse, krav och inkasso samt övriga kostnader, ränta och avgifter.)

    * 2 poäng för varje tankad krona på Din-X
    * För att du ska handla säkert på Internet erbjuder Supreme Card tjänsten 3D Secure för MasterCard.
    * Gratis SMS-kvitto på alla köp över 500 kronor.
    * Contactless- du betalar endast med ett snabbt blipp när du handlar för under 200 kronor.

    Nyhet! Nu får du även bonus på,
    - Årsavgiften
    - Kontantuttag
    - Räkningsbetalningar
    - När du betalar abonnemangstjänster med kortet
    Reseförsäkring med Avbeställningsskydd
    Ersättning för försening av allmänt transportmedel
    Ersättning för missad anslutning
    Ersättning för bagageförsening
    Självriskreducering av Hem- och Villaförsäkring
    Självriskreducering av Personbilsförsäkring
    • 6 månaders räntefri delbetalning
    • 10 000 poäng i välkomstpresent för alla nya kortkunder!
    • En krona=0,5 bonuspoäng
    • Bonusen kan endast användas i Supremes poängshop
    Supreme Card Gold
    Årsavgift245 kr
    Maxkredit150 000 kr
    Upp till60 dagar räntefritt
    Därefter ränta12.36 %
    Välj detta kort
    Shell Mastercard
    * Kompletterande reseförsäkring på köpet
    * Tanka fel-försäkring på köpet
    * Självriskskydd vid bilbärgning och assistans. Försäkringen ersätter din självrisk upp till 2 000 kr och gäller i 60 dagar efter varje tankning.
    * Ersättning vid förlust av bilnyckel
    0,5% bonus på allt du handlar för med kortet. Bonusen betalas ut 4 gånger per år – som direkt insättning på ditt konto.


    *Ingen bonus för betalningar via tjänsten Betalo, samt inköp av drivmedel eller inköp på konkurrerande bensinstationer i Sverige.

    Kompletterande reseförsäkring. Försäkringen träder i kraft när du betalar minst 75 % av resan med ditt kort och innehåller bl.a. avbeställningsskydd, ersättning vid bagage- och transportförsening och självriskskydd.
    15 öre rabatt per liter när du tankar på Shells bemannade stationer i Sverige
    • Nyhet! Dubbel drivmedelsrabatt i 3 månader som ny kund. Därefter 15 öre per liter.
    • 0,5% bonus på alla köp (exkl drivmedel).
    • Månadens kort erbjudande: Varje månad får man som kund ett specialerbjudande på alla stationer som man kan ta del av. Exempel två coca cola till ett rabatterat pris.
    • SEK 0 årsavgift!
    • Inga bonuspoäng för drivmedel, endast rabatt på Shellstationer
    Shell Mastercard
    Årsavgift0 kr
    Maxkredit100 000 kr
    Upp till54 dagar räntefritt
    Därefter ränta18.15 %
    Välj detta kort