Erik frågar:

Varför ska man ha kreditkort med reseförsäkring?

2023-03-24 Kreditkort

Stefan Bengtsson svarar:

Har man ett kreditkort med reseförsäkring så blir man extra skyddad om något skulle hända på resan. Försäkringen kan då betala ut ersättning så att du får tillbaka pengar om ditt flyg eller bagage skulle vara försenat eller om du råkar ut för en allvarlig olycka när du är utomlands som kräver sjukhusvård.

Avbokningsskyddet som brukar ingå med ett kreditkort är väldigt bra att ha, här kan du nämligen få ut ersättning om du på grund av olycka eller sjukdom inte kan komma iväg på resan. Det är inte speciellt kul att annars behöva betala dyra kostnader för en resa som aldrig blev av.

Det bästa med reseförsäkringen som ingår med ett kreditkort är att du inte betalar några extra för att försäkringen ska gälla och du behöver inte heller göra något för att aktivera den. Försäkringen gäller automatiskt så länge du har betalat minst halva din semesterresa med kortet (ibland krävs att minst 75 % av resan vara betald med kortet).

Tänk bara på att försäkringen som ingår med ett kreditkort är en så kallad kompletterande reseförsäkring, den täcker alltså inte "alla" situationer utan du bör även ha en vanlig reseförsäkring i grunden. Har du en hemförsäkring så ingår hemförsäkring automatiskt, denna försäkringen kallas för reseskydd.