Gor frågar:

Varför accepteras inte alla korttyper överallt?

2023-05-30 Kreditkort

Elin Persson svarar:

Processen för kortköp är rätt komplicerad att förklara och det är många aktörer involverade i ett köp, men enkelt sagt beror det dels på tekniken och dels för att korten har olika affärsmodeller.

Korttyperna har olika betalningstid för butikerna och tar olika procentandelar av köpet som genomförs. Butiken får alltså bestämma sig för hur länge den är villig att vänta på att få betalt, och även för hur stor del av köpet som butiken är villig att dela med sig av till kortföretaget.

American Express och Diners Club har vanligtvis sämre villkor än VISA och Mastercard och tar en större procentandel av köpet. De motiverar istället butikerna genom att hävda att de har en exklusiv och betalningsvilligare kundkrets. Dock innebär det idag att det är korten som inte inte accepteras på flest ställen.

Dyrare betalningsterminaler

Den tekniska orsaken ligger i att de olika korttyperna har olika betalningssystem där alla kortterminaler då inte kan ta emot alla olika korttyper. Dessutom är en kortterminal som accepterar alla korttyper dyrare och alla butiker anser inte att det är värt den kostnaden eller investeringen för att kunna ta emot alla kort.

Det nya "Blipp- systemet" då du inte ens behöver stoppa in ditt kort i terminalen innebär även det en ny investering för butikerna med nya kortterminaler.