Farham frågar:

Vad är Masterpass?

2023-04-03 Kreditkort

Elin Persson svarar:

Många digitala plånböckerna har lanserats de senaste åren och Mastercards alternativ är den digitala plånboken Masterpass.

Tanken är att den ska vara enkel att betala med vid e-handel, du slipper skriva in dina adress- och kortuppgifter och behöver endast signa med mobilt Bank-ID. Dessutom kan du i vissa fall även betala med telefonen i fysisk handel genom att blippa mot en kortterminal.

Du signar upp och förvarar dina kort- och leveransuppgifter på ett säkert sätt i Masterpass och när det är dags att betala väljer du Masterpass som betalningsalternativ. E-handlare som har funktionen visar en symbol för ”Pay with Masterpass” på webbplatsen.

Masterpass accepterar kort även från VISA, American Express, Diners och Maestro. Men för att kunna betala med telefonen krävs det att du har en Android telefon och ett kort från Resurs Bank. Endast de korten tillsammans med Resurs appen Loyo Pay gör det möjligt för dig att betala med ett blipp.

Detta är bara början för Masterpass och flera andra digitala plånböcker. Alla slåss de om att få bankerna att rekommendera och signa upp sina kunder i just deras plånbok och självklart är det även en fördel för bankerna att erbjuda sin kunder flera möjligheter till digitala plånböcker. Apple Pay har t.ex i dagsläget Nordea, Klarna, ST1, Riskkuponger och American Express.

Men hur mycket ska man tex behöva lita på telefonen framöver? Det finns flera orosmoment som dåliga batteritider och teknikstrul vid kyla. Förhoppningsvis går utvecklingen lika snabbt framåt för mobiltillverkarna! Med ett Masterpass går vi från 100-150 knapptryck för ett onlineköp till 10 knapptryck. Men vad blir nästa steg för att underlätta betalningar? Utvecklingen är onekligen spännande att följa!