Steffe frågar:

Vad är skillanden mellan olika kreditkort?

2023-05-30 Kreditkort

Elin Persson svarar:

På svenska marknaden finns idag över 120 olika kreditkort med olika fördelar och försäkringar. Då är det för dig som kund inte helt lätt att välja rätt kort. Nedan ska vi försöka förklara likheter och olikheter mellan dessa,

En bra grundprincip att veta om från början är skillnaden på de olika korttyperna. Många vet vilka de är, men få vet de egentliga skillnaderna mellan VISA, Mastercard, Diners, American Express etc. De flesta banker erbjuder endast ett val av kort. Dvs banken samarbetar bara med en av VISA, Mastercard eller American Express.

Kanske det viktigaste att fundera på innan du väljer korttyp är vart kortet faktiskt accepteras. I Sverige är VISA och Mastercard relativt jämställt och de mest accepterade korten i butiker, restauranger osv. American Express och Diners har däremot begränsat användningsområde i Sverige, och även i Norge. Även om VISA är det mest accepterade kortet internationellt enligt statistik så finns det flera länder där städer enbart tar Mastercard. Därför kan det vara bra att iallafall ha ett av varje i plånboken.

Kortutgivare, varumärke och betalningsnätverket

När du använder ditt VISA eller Mastercard är det inte dessa företag som ger dig kredit, bestämmer räntan och avgifter eller ens skickar ut kortet till dig. Det är banken eller kreditinstitutet vars kort du använder som avgör detta.

Ett exempel är Easyliving som ges ut av Collector Bank. Alla villkor, avgifter och krediter bestäms alltså av Collector Bank. Kortet är kopplat till Mastercard, men det är endast själva betalningsfunktionen- den tekniska överföringen av pengar när kortet dras i butik eller på internet. På så sätt kan alla banker och kreditinstitut erbjuda sina egna kort med olika fördelar.

American Express och Diners har i större grad gått sin egen väg med ett eget märke som även innehar betalningsfunktionen, detta med olika resultat. Diners, som ges ut av SEB, lägger ner sitt kort under 2019 i Sverige. Men American Express går framåt i Sverige och har även ett externt samarbete med SAS Eurobonus vid sidan av sina egna kort.

Är alla korttyper kreditkort och bankkort?

En vanlig missuppfattning är att alla VISA kort är debetkort som är kopplade till ett bankkonto. Det är till stor del för att det varit en strategi av VISA i Sverige och Norge. En strategi för att få bredast möjligast räckvidd och kännedom i landet. I andra länder är VISA snarare kopplat till endast kreditkort. VISA har den senaste tiden varit det populäraste kortet i Sverige, men nu ökar Mastercard stadigt och har nästan hunnit ikapp.