Om du ofta använder bilen och tankar flitigt på samma bensinkedja kan du spara stora pengar på att skaffa ett bensinkort. I princip alla bilburna människor tjänar på att skaffa ett tankkort och i synnerhet du som reser mycket i tjänsten. Denna form av kreditkort ger oftast en specifik bränslerabatt och andra erbjudanden eller förmåner som cashback eller bonus när du gör inköp med kortet. Med ett bensinkort är du ofta starkare bunden till kortutfärdaren, i många fall får du exempelvis mer återbäring/bonus om du återspenderar den på bensinkedjan. En stor fördel är att tankkort i dagsläget har fri årsavgift.

Rena tankkort eller traditionella kreditkort med tankförmåner

Det finns renodlade tankkort som Shell och Preem, men även så kallade traditionella kreditkort med drivmedelsrabatt. Ett “vanligt” kreditkort har ofta årsavgift, men kan vara bättre om du vill använda kortet brett. Vilket kort som är bäst beror helt på ditt konsumtionsmönster och hur du tänker använda kortet. Det viktigaste är att du säkerställer att utgifterna tjänas in på förmånerna och att rabatten gäller “rätt” bensinkedja.

Se till att du kan maximera förmånerna med bensinkortet

Först och främst bör du kolla upp villkoren och förmånerna för det kreditkort som din sedvanliga bensinstation ger ut. Om du upptäcker att ett annat bensinkort har bättre rabatter, försäkringar och övriga förmåner kan det vara en god idé att välja det istället om du kan utnyttja fördelarna maximalt. Om du har ett tankkort är det också viktigt att du anpassar ditt tankmönster efter det och ser till att tanka på samma bensinkedja så ofta som möjligt. Nedan hjälper vi dig att hitta rätt bensinkort beroende på dina förutsättningar och önskemål. 

Shell Mastercard - cashback på alla köp direkt in på kontot

Shell Mastercard är ett av marknadens bästa tankkort som ger 15 öre rabatt/liter på alla former av bränsle. Kreditkortet ger 0,5% cashback på samtliga inköp med undantag från köp hos konkurrerande bensinstationer. Återbäringen sätts in direkt på ditt bankkonto fyra gånger årligen. Dessutom får du en kompletterande reseförsäkring med Shell kortet. Kortet har ett valutapåslag på 2% och en uttagsavgift på 3%. 

Circle K Mastercard - bra drivmedelsrabatt och högre bonus på tankkedjan

Circle K Mastercard är ett av Sveriges största nätverk av bensinstationer och deras kreditkort ger 25 öre i rabatt/liter på allt drivmedel de första 6 månaderna. Efter den perioden får du 15, 20 eller 25 öre rabatt/liter på bemannade bensinstationer beroende på mängden du tankar. Här får du 1% i bonus på alla köp du gör hos Circle K och 0,5% bonus på dina övriga inköp. Bonusen är kopplad till Circle K och kan bara användas när du handlar på någon av deras stationer. Övriga fördelar som följer med detta tankkort är en kompletterande reseförsäkring och en försäkring som ersätter dig om du skulle råka tanka fel bränsle. Valutapåslaget med detta kort är 2% och uttagsavgiften 3%. 

Preem Mastercard - bra tankförmåner och sparränta

Preem Mastercard ger dig 25 öre rabatt/liter på valfritt drivmedel när du tankar på bemannade stationer och 10 öre rabatt/liter på övriga stationer. Dessutom får du cashback på 0,5% på alla inköp förutom hos konkurrerande bensinstationer. Återbetalningen kommer dig till godo genom en värdecheck och cashbacken betalas ut i form av en värdecheck som skickas ut 4 gånger per år. Den kan du välja att spendera eller växla in mot cash på bemannade Preem stationer. Andra fördelar med kortet är att det inkluderar en kompletterande reseförsäkring och en tanka fel-försäkring. Som extra bonus ingår en sparränta på 1,6% upp till 15 000 kr i Preem Mastercard. Preem Mastercard har ett valutapåslag om 2,50% och en uttagsavgift på 2%.

Refunder Pay - tankrelaterade förmåner och unikt cashback program

Refunder Pay är ett “vanligt” kreditkort som ger många av bensinkortets fördelar. Du får 15 öre/liter i rabatt när du tankar hos bemannade Preemstationer i Sverige och det ingår även en tanka fel-försäkring. Kortet har en stor styrka i sitt cashback program som ger upp till 75% återbäring på över 1 000 butiker på Refunder.se och ger 1% i cashback på samtliga köp. Denna cashback tar du ut i rena pengar till ditt bankkonto eller Paypal. Till skillnad från renodlade tankkort har Refunder Pay en årsavgift på 395 kr efter 3 gratis månader, 1,65% i valutapåslag och 3% i uttagsavgift.

Så väljer du rätt tankkort

Om du regelbundet tankar större mängder på samma bensinkedja kan ett tankkort hjälpa dig att tjäna åtskilliga hundralappar per år. Du bör se över vilket cashback/bonus-program du kommer dra mest fördel av och att förmånerna når upp till eventuella avgifter. För dig som reser mycket kan reseförsäkringens omfattning och lågt valutapåslag vara av yttersta vikt. Ta dig tid att jämföra de olika drivmedelskorten innan du väljer så kommer du ha stor nytta av ditt tankkort både på hemmaplan och på resande fot.

Håll koll på bensinpriserna där du bor

Bensinpriset varierar stort på olika bensinmackar och genom att jämföra och vara strategisk när du tankar kan du tjäna många hundralappar. På nätet finns hemsidor som listar bensinpriser per mack för olika städer. Skriv upp de billigaste mackarna och var de ligger och passa på att tanka varje gång du har ett ärende åt det hållet.

Kör ekonomiskt

Det finns många sätt att minska bensinförbrukningen medan du kör: 

  • Använd ecodriving – genom att använda motorbroms, köra på en hög växel samt planera körningen så att du inte gasar och bromsar i onödan går det att göra stor påverkan på förbrukningen.
  • Minska motståndet – se till att däcken är välpumpade så att de rullar lätt, ta alltid bort takräcken som inte används och se till att bilen i allmänhet är i bra skick.
  • Minska vikten – Ju tyngre last, ju högre förbrukning. Nu är tiden att städa ur bilen och slänga det där skräpet som legat i bagageluckan två månader i väntan på att du ska passera soptippen. Tänk också på att du inte behöver tanka fullt varje gång. Bensin väger och du får ingen volymrabatt på macken.
  • Använd motorvärmare – kallstarter drar betydligt mer bensin och sliter dessutom på motorn. Självklart ska du också undvika tomgångskörning!
Lozan Hamid

Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.

Publicerad: 2022-11-17 Senast uppdaterad: 2023-09-12