Sen hösten 2024 kan den norska betalappen Vipps även användas i Sverige. En app som bland annat gör det enkelt att skicka pengar till och ta emot pengar från andra användare – i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Norges motsvarighet till Swish, Vipps, lanserades i Sverige i november 2024 och fick bara under den första månaden över 50 000 nya svenska användare. Dess popularitet i Sverige handlar delvis om den gränsöverskridande funktionen som gör att pengar lätt kan skickas mellan användare i de olika länderna. Det är däremot främst i Norge som Vipps används för att betala för varor och tjänster i butiker. Men antalet butiker som accepterar Vipps i övriga länder växer.  

Stora likheter med Swish

Vipps har stora likheter med svenska Swish och används därmed till att genomföra betalningar och överföringar till företag, föreningar och privatpersoner. Det går även att skapa betalningsförfrågningar, QR-koder och bifoga meddelande vid överföringarna. 

 Det finns däremot ett par funktioner som skiljer sig mot Swish. Bland annat går det att skapa önskelistor och dela med andra användare samt dela på gemensamma kostnader. De två största skillnaderna är att Vipps kan kopplas till valfria kort samt att betalningar kan ske över landsgränserna. 

Skicka - och ta emot via kort

Det går att lägga till, och betala från, valfritt kort. För att däremot pengar ska kunna tas emot krävs att kortutgivande bank har samarbete med Vipps. För tillfället är det Danske Bank, Lunar, Nordea, Resurs Bank, SEB Bank, Ålandsbanken, Coop, Entercard, Eurocard och SEB Kort. 

Det innebär exempelvis att om ett kort från Swedbank registreras kan överföringar och betalningar ske från kortet, men inte till det. 

Avgifter vid nordiska betalningar

Att ”Vipsa” till andra användare i Sverige är gratis förutsatt att beloppet är under 5000 kronor under en period av 24 timmar. Vid större belopp utgår en avgift på 1% av beloppet. Används appen för att betala till företag eller organisationer i Norge tas ingen avgift ut. 

Vid överföringar inom Norden är avgiften 4 %. Det är dyrare än att göra överföring via exempelvis Revolut eller Wise men fördelaktigt exempelvis utifrån att de flesta som bor i Norge har Vipps. Dessutom kan koppling ske till valfritt kort vilket gör att pengarna som skickas direkt kan användas vid betalning med ordinarie bankkort. 

Automatisk växling till lokal valuta

När pengar skickas till en person i ett annat land sker växling automatiskt till lokal valuta. Detta utan att något valutaväxlingspåslag betalas. Appen använder de officiella valutakurser som fastställs av Norges Bank.

Så kommer du igång

Ladda hem Vipps

Vipps kan laddas hem från Google Play eller App Store. I Danmark och Finland heter appen ”MobilePay” men det är alltså samma app. 

Verifiera personnummer och telefonnummer

Ange personnummer och verifiera det med BankID. Ange sedan telefonnummer och verifiera det med en kod som skickas ut via SMS. 

Lägg till kort

En skillnad mot Swish är att transaktioner med Vipps sker via registrerade kort. Det går att använda de flesta bank- och kreditkort. När kortet registreras behöver det verifieras med exempelvis BankID. 

Kod och inloggning

Sista steget är att skapa en personlig fyrsiffrig kod som används för att logga in i appen. Det är även möjligt att logga med biometri via ansiktsigenkänning eller fingeravtryck. 

Användningsområde för svenskar

För svenska användare finns primärt två användningsområden med Vipps. För det första kan de 30 - 40 000 svenskarna som bor i Sverige, men jobbar i Norge, enkelt och gratis, betala till norska butiker. Detsamma gäller i Finland då MobilePay erbjuds som betalningsalternativ i vissa butiker. För det andra kan överföringar ske till användare i andra nordiska länder. Skulle flera svenska banker ansluta sig och butiker, inte minst i gränsstäder, acceptera betalningar bör appens popularitet öka.