Bankkortet Rocker tar från 1 november 2023 ut avgift vid uttag av kontanter och vid valutaväxling, detta har tidigare varit avgiftsfritt. Rocker har även lagt på en avgift för “inaktiva konton” som tas ut om man inte har använt sitt kort på 6 månader. Ändringarna gäller både för Rocker Bas, Rocker Plus och Rocker Premium och avgifterna ligger på samma nivå oavsett vilket Rocker-abonnemang man har.

Avgift vid kontantuttag

Tar du ut kontanter i en uttagsautomat tillkommer från 1 november 2022 en avgift på 49 kr. Avgiften gäller både vid uttag i Sverige och utomlands, tänk på att vid kontantuttag utomlands tillkommer även den nya avgiften för valutaväxling som också har tillkommit.

Rocker motiverar, enligt uppgift, avgiften med att kontanthantering blivit allt dyrare i dagens samhälle.

Avgift för valutaväxling

Vid köp i annan valuta än svenska kronor (SEK) tillkommer efter ändringarna en avgift på 1,5 %. Avgiften tas ut både om du befinner dig utomlands och där betalar med ditt Rockerkort eller om du shoppar online i Sverige från butiker som använder sig av utländsk valuta. 

Avgiften för valutaväxling får ändå ses som relativt låg, för många kreditkort tillkommer en valutaväxlingsavgift på 2 - 3 %.

Avgift vid inaktivt konto

Slutligen har Rocker även infört en avgift för inaktivt konto. Denna "inaktivitetsavgift" ligger på 15 kr och tas ut om du inte har använt ditt kort på 6 månader. Det är inte bara kortköp som räknas in här utan även insättning och uttag. Så för att hålla ditt kort aktivt behöver du alltså inte handla med det utan det räcker att sätta in eller ta ut pengar.

Rocker nu inte lika bra resekort

Ändringarna har störst påverkan på dig som vill använda Rocker som ett resekort. Rockerkortet har tidigare varit väldigt förmånligt att ha med sig utomlands då man sluppit både valutapåslag och uttagsavgift, avgifter man nu behöver betala. Dock ingår fortfarande kompletterande reseförsäkring med Rocker Plus och Rocker Premium vilket är en bra förmån när man bokar och betalar resan med kortet.

Lozan Hamid

Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.

Publicerad: 2022-09-06 Senast uppdaterad: 2023-05-03