De flesta kreditkort erbjuder idag en reseförsäkring som täcker resor betalda med det aktuella kortet. Denna försäkring är ett bra komplement till hemförsäkringen men kan inte ersätta denna. Däremot kan försäkringen du får via kortet ofta ersätta den extra reseförsäkring som många försäkringsbolag erbjuder samt det avbeställningsskydd som flygbolagen säljer för en extra avgift.

Reseförsäkring genom kreditkortet

Reser du mycket bör du överväga att skaffa ett kreditkort med reseförsäkring. Många av dessa resekort är dessutom utan avgift och är därmed gratis att använda så länge du betalar fakturan i tid. Exakt vad försäkringen omfattar och vilka villkor som finns varierar mellan olika kreditkort. Läs villkoren noga och jämför olika kort innan du väljer vilket du ska använda för att betala framtida resor. 

Fördelar med reseförsäkring genom kreditkortet 

Att ha en bra försäkring är ett måste när du reser utomlands. Många länder har inte samma skattefinansierade sjukvård som i Sverige och även om det finns så omfattar den vanligtvis inte dig som turist. Om du skulle bli allvarligt skadad eller sjuk kan din behandling därför kosta tio tusentals kronor – eller hundra tusentals om du behöver flygas med ett ambulansflyg hem. 

Även om risken att bli så allvarligt skadad eller sjuk är liten finns det mycket annat som kan gå fel och förstöra din semester. Till exempel kanske du blir utsatt för stöld på hotellrummet eller råkar ut för att ditt bagage försvinner eller blir så försenat att du måste köpa nya saker. Sådana mindre händelser täcks inte alltid av hemförsäkringen. Och om det täcks finns det ofta maxbelopp för ersättning samt självrisk. En reseförsäkring via kortet kan många gånger ge ett bättre skydd vid sådana här situationer.

De flesta sajter där man köper flygbiljetter erbjuder idag så kallat avbeställningsskydd för några hundralappar extra. Detta skydd ger dig pengarna tillbaka ifall någon oförutsedd händelse eller sjukdom gör att du måste ställa in resan. Använder du ett kreditkort med reseförsäkring behöver du inte köpa till ett avbeställningsskydd. Dessutom täcker det skydd du får via kortförsäkringen också eventuella hotellkostnader och annat som du betalat i förväg. Många kortförsäkringar täcker dessutom köp av ny resa om en oförutsedd händelse, till exempel en trafikolycka, gör att du missar flyget.

Skillnader mellan olika kortförsäkringar 

De flesta försäkringar gäller endast om resan börjar i Sverige och självklart måste resan i alla fall delvis vara betald med kortet. Hur stor andel av resan som ska vara betald varierar från 50 till 75 procent bland de olika försäkringarna. Vilka personer som reseförsäkringen täcker skiljer sig också. Vanligtvis inkluderas familjemedlemmar som är skrivna på samma adress som den som betalt resan, förutsatt att deras resa också är betald med kortet. Många kort har dock ett mer omfattande skydd och gäller andra medresenärer vars resa är betald med kortet. 

Maxlängden på resan som försäkringen täcker var varierar också. Många gäller i 60 dagar vilket är längre än de 45 dagar som de flesta hemförsäkringar täcker. Ska du ut på en längre resa eller studera och arbeta utomlands måste du däremot skaffa en speciell utlandsförsäkring.

De flesta kort innehåller avbeställningsskydd, ersättning vid försening och ersättning vid stulet, skadat, försvunnet eller försenat bagage. Vissa försäkringar täcker fler saker, till exempel självriskeliminering vid bilhyra och avbeställningsskydd för aktiviteter. Det är viktigt att inte bara jämföra vad försäkringen täcker utan också maxbeloppet vid de olika situationerna. Blir till exempel bagaget försenat kanske ett kort ger dig max 1000 kronor medan ett annat kan ge 2000 kr.

Många kreditkort med reseförsäkring är gratis

Reseförsäkringen via ditt kreditkort är gratis förutsatt att du köper en viss del av resan på kortet. Det finns dock kort med årsavgift som varierar mellan några hundra till dryga tusen kronor. Några kort som idag har 0 kronor i årsavgift är Bank Norweigan, Collector Easyliving och re:member flex. Tänk dock på att ett gratis kreditkort endast är gratis så länge du betalar kortfakturan inom en viss tid. Gör du inte det tillkommer en ränta som vanligtvis är hög. 

Reseförsäkring ersätter inte hemförsäkring

En reseförsäkring är vanligtvis inte en komplett försäkring utan ett komplement till din hemförsäkring. Hemförsäkringen har ett bättre skydd vid allvarlig sjukdom och bekostar din hemtransport om det till exempel blir krig eller en allvarlig naturkatastrof sker på ditt resmål. Dessutom täcker din reseförsäkring ditt hem medan du är borta och ger ersättning vid till exempel inbrott eller vattenläcka. Många företag har också som villkor att den försäkrade ska ha en hemförsäkring för att reseförsäkringen ska gälla.

Frågor och svar om reseförsäkring genom kreditkort

Vilket kreditkort har bäst reseförsäkring?
Behöver man ha reseförsäkring om man har hemförsäkring?
Kostar reseförsäkringen extra med kreditkort?
Skiljer sig visas och mastercards reseförsäkring?
Lozan Hamid

Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.

Publicerad: 2022-07-25 Senast uppdaterad: 2023-09-19