Ett gratis debetkort har oftast färre förmåner än ett bankkort med årsavgift, men förmåner måste utnyttjas för att väga upp årsavgiften så ett kostnadsfritt kort kan vara det bästa alternativet för dig. Tänk på att debetkort med gratis årskostnad inte behöver innebära att det är kostnadsfritt då avgifter som uttagsavgift, administrationsavgift, valutapåslag och dylikt kan tillkomma. Om du reser mycket är det väldigt värdefullt att slippa valutapåslag och växlingsavgift. Nedan kan du läsa om de olika korten och vilket vi tycker är bäst.

P.F.C. Freemium - kontaktlöst kort med avancerad app

PFC Freemium är ett kontaktlöst debetkort med fria kontantuttag upp till 1 000 kr/månad, därefter får du betala en avgift på 1,50%. PFC har en tillhörande app som ger dig en ovärderlig möjlighet att få bättre koll på privatekonomin. I appen kan du sätta upp en budget, ta del av en automatisk sparfunktion, hålla gemensam koll på utgifter med familjen och mycket annat matnyttigt för vardagsekonomin. Inte minst sorteras alla dina inköp med PFC Freemium i lokala kategorier så att du får koll på hur du spenderar och kan ändra ditt konsumtionsbeteende utefter det. 

Revolut Standard - ger brittiskt bankkonto och möjlighet att köpa reseförsäkring

Med Revolut Standard kan du ta ut upp till 2 000 kr per månad kostnadsfritt, därefter kostar det 2% att göra uttag. Det är också kopplat till en användarvänlig app med bankärenden som valutaväxling, saldokoll och transaktioner. Revolut är en bra bank-app, men har inte lika kvalificerade privatekonomiska lösningar som PFC- och Lunar-apparna. Stora plus för Revolut Standard är däremot att du får ett brittiskt bankkonto och ett IBAN-konto för Euro när du äger kortet. Du kan också köpa till en reseförsäkring för en mindre summa. Valutaväxlingen med Revolut Standard är begränsad till 50 000 kr i månaden. 

Lunar Standard - bästa gratis debetkort med sparränta som bonus

Lunar Light har en app är fylld av privatekonomiska lösningar som interaktivt budgeteringsverktyg, möjlighet att starta underliggande sparkonton och standardfunktioner som banktransaktioner och saldo. Eftersom Lunar Light dessutom ger dig en sparränta på 3,75% är detta det gratis debetkort vi anser vara det bästa på marknaden just nu. Billigare än så här kommer du knappt undan och i synnerhet om du reser en del har du mycket att tjäna på detta kort. 

Author Håkan

Håkan en erfaren och skicklig skribent på Kortio som har en bakgrund inom psykologi, IT och språk. Hans noggrannhet och objektivitet gör honom till en pålitlig källa till information för besökare, och hans intresse för ämnen som privatekonomi och resor ger hans artiklar och recensioner en extra dimension.

Publicerad: 2022-11-10 Senast uppdaterad: 2023-11-10