Kortreklamation innebär att en transaktion reklameras till kortutgivaren varpå summan kan återbetalas. Det kan exempelvis ske vid obehöriga transaktioner, dubbeldebitering eller om en produkt som köpts med kortet inte levererats.  I denna artikel förklaras vid vilka tillfällen som reklamation kan göras samt hur det sker. Dessutom anges viktiga saker att tänka på för att öka chansen att få tillbaka pengarna. 

Då kan kortreklamation ske

Nedan beskrivs vanliga tillfällen då kortreklamation kan behöva genomföras. Kom ihåg att kortet även bör spärras vid vissa av dessa tillfällen. 

Inte fått vara – eller fel vara

En vara eller tjänst är beställd och betald med kreditkortet. Vid dubbeldebitering, om varan inte levereras eller är trasig vid leverans kan kortreklamation ske. Detsamma gäller om en vara skickats tillbaka i retur men butiken inte återbetalat summan för detta. 

Före reklamation sker ska däremot alltid butiken kontaktas då de måste få chansen att lösa problemet. Flera kortföretag rekommenderar att butiken får på sig 30 dagar att kompensera kunden. Det gäller däremot att sedan snabbt reklamera kreditkortsköpet. Detta utifrån att både Visa och Mastercard har relativt kort tidsbegränsning för dessa reklamationer. 

Kom ihåg: Vid dessa kortreklamationer ska dokumentation bifogas som bevisar att kontakt har tagits med berörd butik. Detta eftersom de alltid ska få en chans på sig att åtgärda problemet. Om butiken anses ha agerat mot lagen kan även kopia på eventuell polisanmälan bifogas till kortreklamationen. 

Konkurs – Ej erhållen tjänst

Om varan inte levereras på grund av att butiken gått i konkurs kan kortreklamation ske. Det är en av fördelarna med att betala med kreditkort istället för kontant eller med bankkort. Med de två sistnämnda betalningsalternativen är det betydligt krångligare och svårare att få tillbaka pengarna vid konkurs. 

Kom ihåg: Gör en reklamation för ”Ej erhållen tjänst” och bifoga exempelvis betalningshistorik, kvitto och andra underlag som styrker köpet. 

Flygstrejk – Ej erhållen tjänst

Även vid flygstrejk kan reklamation ske för ”Ej erhållen tjänst”. Detta utifrån att strejken resulterar i att kortinnehavaren inte fått den tjänst (flygning) som betalning skett för. 

Kom ihåg: Första steget är alltid att kontakta flygbolaget för att se om de kan återbetala summan alternativt boka om resan. Sker inte detta kan kortreklamation ske förutsatt att det gått exempelvis 2 månader från beräknade avresedagen.  Bifoga komplett bokningsbekräftelse där det exempelvis ska framgå pris, resenär, avresedatum, destination och bokningsnummer. 

Obehöriga köp eller uttag

Obehöriga transaktioner (köp, uttag eller överföringar) är transaktioner som kortinnehavaren inte genomfört själv eller gett sitt godkännande till. Upptäcks detta bör kortet direkt spärras då en obehörig person uppenbarligen kommit över kortuppgifterna. 

Kom ihåg: Spärra kortet, gör en polisanmälan samt reklamation för den obehöriga transaktionen. Bifoga polisanmälan och beskriv tydligt vilken transaktion det handlar om. 

Fel vid bankomatuttag

En reklamation behöver även ske om ett bankomatuttag har genomförts men att felaktig summa dragits, alternativt dubbeldebitering skett. Detta gäller däremot enbart vid uttag. Skulle det uppstå ett fel vid insättning via automat behöver kontakt tas med den bank som är ansvarig för insättningsautomaten. 

Så sker reklamation av transaktion

Kortreklamation genomförs ofta via digitala formulär på kortutgivarens hemsida. I formuläret anges exempelvis kontaktuppgifter, vilka transaktioner som reklameras samt orsak till detta. Men det finns även flera vägar. 

  • Digitalt via hemsida – Signeras med BankID
  • Blankett – Om inte personen har BankID
  • Bankens app – Enklast men kan enbart ske vid vissa reklamationer
  • Telefon – Vissa kortutgivare tar emot reklamationer enbart via telefon

Tänk på att…

Följande tips underlättar reklamationen och processen för att få transaktionen ogiltigförklarad och därmed ersatt.  

Kan ej reklamera preliminära köp

Det är enbart möjligt att reklamera korttransaktioner som har påverkar kortkontot. Det innebär att det inte gäller för poster som är markerade som ”Preliminära köp”. Dessa transaktioner har inte ännu helt och hållet genomförts. Om ett preliminärt köp upptäcks som anses vara genomförd av någon obehörig person bör däremot kortet spärras och kortutgivaren kontaktas. 

Inte samma skydd med debetkort

Köp med kreditkort ger större ekonomiskt skydd än köp med debetkort. Detta utifrån att Konsumentkreditlagen anger att kortinnehavaren ska ställa samma krav på kortutgivaren som på butiken där inköpet har skett. Detta krav kan inte ställas med debetkort även om vissa banker erbjuder sina kunder denna tjänst. 

Använd kortutgivarens blankett

Använd alltid kortutgivarens egen blankett för korttransaktioner. Det underlättar för att information och eventuella bilagor ska bli korrekt. Spara alltid kopia på ansökan och datum på när den skickades in. 

Spara dokumentation

Spara kvitton, kommunikation med butik, orderbekräftelse och annat som kan bevisa transaktionen. Spara även kopior på alla inskickade dokument som bifogats till kortreklamationen. 

Hjälp på vägen

De som vill ha hjälp på vägen kan vända sig till Konsumenternas bank- och finansbyrå via deras webbplats Konsumenternas.se

Spärrat kort kanske inte syns i app

Om ett kort har spärrats är risken att kortet inte syns i app eller inloggad på kortets hemsida. Önska kortreklamation ske via dessa vägar behöver då först ett ersättningskort levereras och därmed bli synlig digital. Därefter väljs detta kort och en reklamation kan genomföras. 

Tidsbegränsat

Anmäl alltid ogiltiga transaktioner direkt när de upptäcks. Detta utifrån att kortföretagen alltid har en begränsning för hur länge från transaktionsdatumet som reklamation kan genomföras. Detta kan även variera beroende på vad det är för slags transaktion som ska reklameras. 

Så kan det ske – Steg för steg

  1. Upptäckt – En obehörig transaktion upptäcks på kreditkortsfakturan. I detta exempel handlar det om ett köp på 2400 kronor som genomförts i en stad där kortinnehavaren aldrig befunnit sig. 
  2. Polisanmälan – En polisanmälan upprättas eftersom det handlar om en stöld av 2400 kronor. 
  3. Kortreklamation – En kortreklamation upprättas till kortutgivaren via dess hemsida och signeras med BankID. Polisanmälan bifogas. 
  4. Bekräftelse – Kortutgivaren ger en bekräftelse på att reklamationen kommit in. Spar bekräftelsen då det exempelvis kan framgå ärendenummer eller ID-nummer. 
  5. Komplement – I det fall som kompletterande dokument behöver skickas in kommer kortinnehavaren få information om detta. Dessa måste skickas in senast det datum som kortutgivaren anger i informationen. I annat fall kan kortreklamationen avslutas och rätten till ersättning nekas. 
  6. Handläggning – Flera banker anger att reklamation kan ta ”upp till 6 månader” men det varierar mellan olika kortutgivare. 
  7. Återbetalning: Banken ger svar på om reklamationen godkänns eller inte. Har kreditkortsfakturan redan betalats kommer återbetalning ske av transaktionsbeloppet. Det sker i regel till kortkontot eller som delbetalning på kommande kreditkortsfaktura. 
  8. Nekad återbetalning: Visar utredning att återbetalning inte ska ske kan banken kräva tillbaka krediterat belopp om enskild transaktion har krediterats. 
Author Håkan

Håkan en erfaren och skicklig skribent på Kortio som har en bakgrund inom psykologi, IT och språk. Hans noggrannhet och objektivitet gör honom till en pålitlig källa till information för besökare, och hans intresse för ämnen som privatekonomi och resor ger hans artiklar och recensioner en extra dimension.

Publicerad: 2025-03-13