En jämförelse av flyganslutna kreditkort - Norwegiankortet, SAS Amex, SAS Mastercard eller Lufthansa Miles&More? Alla dessa kort är anslutna till olika flygbolag och erbjuds i Sverige. Många undrar vilket man ska välja, här kommer en guide som jag hoppas ska hjälpa dig - Alexis Barnekow, VD på Chatflights.

Norwegiankortet – För dig som reser mycket med Norwegian

Bank Norwegian erbjuder Bank Norwegian kreditkort som är lätt att förstå sig på och fungerar överallt. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om kortet där jag listar några fördelar:

 1. Norwegians poängsystem är lätt att förstå och utnyttja.
 2. Man får bra ”cashback” när man använder kortet för att köpa biljetter hos Norwegian.
 3. Det är lättare att skaffa än andra kort och brukar därför rekommenderas till t.ex. studenter som inte har en fast inkomst.

Satsa på köp av Norwegianbiljetter

För dig som vill få alla dina vardagsinköp att hjälpa dig fram till en rabatterad resa till solen är dock Norwegiankortet inte lika starkt. Kortet ger 0,5% cashback på alla köp vilket kan jämföras med andra dyrare kort som kan ge uppåt 4%. Men poängen är lätta att utnyttja, så vardagsinköpen kan ge dig några slantar i rabatt varje gång du bokar en biljett med Norwegian, och det är ju värt något.

Jag brukar rekommendera kortet för de som flyger mycket med just Norwegian

SAS Amex – För dig som satsar på långresor i Business Class

American Express erbjuder tre kort i samarbete med SAS:

 1. SAS Amex Classic
 2. SAS Amex Premium
 3. SAS Amex Elite

Spenderar du över 150.000 kr. per år skulle jag absolut välja SAS Amex Premium eller Elite framför Classic.

SAS Amex Premium och Elite ger 15-20 Eurobonuspoäng per hundralapp som du spenderar på dina vardagsinköp. Ett Eurobonuspoäng är värt ca. 10 öre vilket innebär att det du spenderar ger en ”cashback” på ca 1,5%-2%, att jämföra med Norwegians cashback på 0,5%.

Men kan jag utnyttja poängen?

Det största problemet med Eurobonusprogrammet är att poängen är svåra att utnyttja, vissa menar därför att de inte är värda 10 öre per styck utan mindre. Men lägger du lite tid på att förstå programmet eller tar hjälp av en expert kan värdet för poängen bli högre än 10 öre. Våra uträkningar visar att man kan få ut runt 30 öre per poäng för bokningar i 1a klass eller 20 öre för långresor i Business.

Amex ”Vouchers” är nyckeln till värdet

Den största fördelen med dessa två kort från Amex är att de ger dig en s.k. ”2 for 1 voucher”, vilket många poängjägare värdesätter. En sådan voucher ger dig halva poängpriset på en bokning för poäng.

Här kommer ett räkneexempel:

 • Spendera 360.000 kr över två år på ditt SAS Amex Elite (15.000 kr/mån)
 • Du tjänar då 72.000 poäng och får två vouchers
 • Det ger dig en biljett i Business Class till Nordamerika (du betalar endast skatter på ca. 1.500 kr)

SAS Mastercard – För dig som reser inom Europa

Mastercard erbjuder två kort i samarbete med SAS:

 1. SAS Mastercard
 2. SAS Mastercard Premium

I detta fall rekommenderar jag i ännu större utsträckning premiumkortet för att det ger den s.k. ”FlyPremiumrabatten” som jag anser vara hela poängen med detta kort. Nackdelen med rabatten är att den är lite svår att förstå, men har man väl frstått tabellen kan det vara en extremt bra förmån.

Det fungerar så här:

När du har nått upp till ett visst antal poäng inom ett år på ditt Eurobonuskonto triggas rabatten (poängen måste inte ha tjänats via kortet), se tabellen

I början kan du boka poängresor i SAS Plus till priset av SAS Go

När du har nått över 200.000 poäng inom ett år kan du boka SAS Business till priset av SAS Go

Boka hela familjen i SAS Plus till priset av SAS Go

SAS är snåla med bonusplatser i SAS Business men det finns ganska gott om plats i SAS Plus, särskilt inom Europa.

Förmånen blir extra värdefull då du får utnyttja rabatten inte bara för dig själv, utan för hela ditt resesällskap. Och du kan göra det hur många gånger som helst givet att du har poäng så det räcker.

Fungerar bra inom Europa

För dig som reser mycket inom Europa, t.ex. till alperna eller till solen i södra Europa, är denna förmån mycket bra för att SAS är ganska frikostiga med bonusplatser inom Europa.

Lufthansa Miles&More – För dig som reser till Tyskland

Resurs bank ger ut två kreditkort i samarbete med Lufthansa Miles & More World. Deras lite dyrare kort, ”Miles & More Prime World” är bland de billigaste premiumkorten (99 kr/mån) och ger mest poäng av alla kort i Sverige, 25 poäng per hundralapp. I detta fall är det poäng hos Lufthansa man får och inte hos SAS, men i och med att båda bolag är med i Star Alliance kan man använda poängen i båda systemen.

Bestäm dig för ett kreditkort med bonuspoäng

Som svensk kan det kännas lockande att använda detta kort då Lufthansa har bra anslutningar från Sverige ut i världen, och man flyger säkert och bekvämt med Lufthansa.

Lufthansas poängsystem är dessutom fördelaktigt för de som är just medlemmar hos Lufthansa:

 1. De har s.k. ”mileage bargains”, tidsbegränsade erbjudanden som ger billiga poängresor
 2. De ger möjlighet för deras medlemmar att boka första klass för poäng före alla andra
 3. Man får boka fler avgångar för poäng inom Lufthansa än om man har ett annat program inom Star Alliance, t.ex. SAS Eurobonus

Men man bör främst satsa på detta program om man flyger mycket till Tyskland. Att blanda lojalitetsprogram är aldrig en bra idé, för man kan inte slå ihop poängen, och poängen kommer till sin rätt när man har många av dem, på ett konto, inte två.

Därför rekommenderar jag detta kort till dig som flyger mycket med Lufthansa och har möjlighet att fylla på ditt Lufthansa-konto med mycket poäng.

Author Håkan

Håkan en erfaren och skicklig skribent på Kortio som har en bakgrund inom psykologi, IT och språk. Hans noggrannhet och objektivitet gör honom till en pålitlig källa till information för besökare, och hans intresse för ämnen som privatekonomi och resor ger hans artiklar och recensioner en extra dimension.

Publicerad: 2021-12-07 Senast uppdaterad: 2023-05-03