Black Friday är årets största readag med möjlighet att shoppa till otroligt bra priser. Här tipsar vi om hur du får ut mest av din shopping på Black Friday. Under Black Friday vimlar det av rabatter och förmånliga erbjudanden i de flesta branscher. Om du behöver någonting är det bra att vänta tills denna dag för att ta del av unika erbjudanden. Veckan innan årets största shoppingdag kallas Black Week och då kan du också uppleva förmånliga erbjudanden.

Få ut mest av shoppingen på Black Friday

Om du vill optimera din shoppingupplevelse under Black Friday är det viktigt att du använder rätt kreditkort. Om du har flera kreditkort kan du kolla upp vilket av dem som funkar bäst beroende på erbjudande. Om du ska shoppa i många olika slags butiker passar det bäst med ett kreditkort med bonus på alla inköp. Om du ska handla i särskilda butiker eller branscher kan du tjäna riktigt bra med pengar på att använda rätt kreditkort. 

Dessa kreditkort ger dig mest pengar tillbaka 

Vilket kreditkort du bör välja beror helt på ditt konsumtionsmönster och vad du prioriterar. Nedan kan du läsa om några av de bästa kreditkorten för Black Friday beroende på vilka önskemål du har:

  • Här har du ett av de bredaste kreditkorten med upp till 42,5% cashback när du handlar i någon av de 1 120 webbutikerna på refunder.se och 1% i cashback på övriga inköp. Kreditkortet har också en bra  reseförsäkring och är därmed bra både som vardagskort och resekort.

  • Detta kreditkort ger upp till 25% rabatt hos över 300 webbutiker genom Re:member Rewards. Shoppingkortet har fri årsavgift och en extra omfattande reseförsäkring med ID-skydd. En förmån som sticker ut med Re:member Flex är att det även fungerar som ett bensinkort. Om du betalar med ditt kort när du tankar får du 15 öre per liter i rabatt när du tankar på bemannade Preemstationer.

Varför lita på oss?

Sedan 2013 har vi på Kortio ägnat oss åt att hjälpa våra besökare att fatta välgrundade beslut om kreditkort. Vårt team består av finans- och resexperter som hjälper våra läsare att ta de bästa möjliga besluten. Vi producerar ärliga recensioner och användbara guider för att våra läsare och samarbetspartners ska kunna lita på oss.

På Kortio strävar vi efter att ge er all den information ni behöver för att fatta rätt beslut för er ekonomiska situation. Vi får ersättning genom ansökningslänkarna men våra recensioner är fullständigt opartiska

Försäkringsskyddet viktigt under Black Friday 

Om du vill shoppa säkert under Black Friday bör du se över ditt försäkringsskydd. Ett kreditkort med flera shoppingförsäkringar passar bäst om du prioriterar trygg shopping. Nedan listar vi de vanligaste försäkringarna som kan ingå i ett shoppingkort:

Köpskydd är i synnerhet viktigt för att du ska kunna känna dig tryggare när du shoppar online. Försäkringen innebär att du kan få pengarna tillbaka när du handlar med ditt kreditkort om något av följande händer:

  • Varan/tjänsten uteblir
  • Varan är felaktig eller skadad
  • Du har råkat ut för nätbedrägeri/identitetsstöld
  • Flyg- eller resebolaget går i konkurs

ID-skydd minskar risken för nätbedrägerier och gör att du handlar tryggare online. ID-kapningar är vanliga och innebär att någon använder dina personuppgifter för att ansöka om lån, spela på nätcasinon eller köpa varor på kredit som sedan hämtas ut med falska ID-handlingar. Med ID-skydd är du trygg vid eventuell ID-kapning och får pengarna tillbaka.

Allriskförsäkring liknar momentet allrisk som inkluderas i en hemförsäkring, men med fördelen att du slipper betala självrisk. Om din vara går sönder genom en olyckshändelse får du ersättning via din allriskförsäkring. Skyddet är giltigt under en limiterad period och bara för vissa produkter.

Extra garantiår ger förlängd garanti med 1 år utöver återförsäljarens befintliga garanti när en produkt köps med kreditkortet. Dock är det oftast en maxgräns på 3 års sammanlagd garantitid från kortet och återförsäljaren.

Prisgaranti ersätter mellanskillnaden om du har köpt en produkt och sedan hittar en likadan billigare i en annan butik. För det mesta gäller en prisförsäkring i 90 dagar från och med köpdatum. Det krävs alltid en viss prisskillnad för att du ska kunna få ersättning och även ett maxbelopp för hur stor ersättningen kan vara.

Leveransförsäkring ger ersättning om en vara beställd på nätet inte levereras eller är i skadat skick när du mottar den. Med en leveransförsäkring kan du riskera lite mer och beställa från den där lilla spännande okända butiken du kanske inte hade vågat utan detta skydd. Köpbeloppet måste vara över en viss summa och ligga under maxgränsen, vanligtvis 1 000 respektive 25 000 kr. för att ersättning ska kunna utgå.

Reseförsäkring ingår för det mesta i alla slags kreditkort, men det skiljer sig åt mellan olika kortutgivare och kortnivåer vad som ingår i en reseförsäkring. Ofta inkluderas exempelvis avbeställningsskydd, ersättning för bagage/transportförsening och reseolycksfallsförsäkring.

Räntefri delbetalning och betalningsfri månad

Om du delbetalar kan du tjäna pengar på lång räntefri period och låg räntesats. Om du gör stora inköp kan du senare ha nytta av betalningsfria månader. Du måste ansöka om dessa tidigare och uppfylla vissa krav.

Sammanfattningsvis maximerar du din shopping på Black Friday genom att använda rätt kreditkort och veta innan vad du ska använda det till. Om du väljer ett kreditkort anpassat till shopping med bra bonus eller cashback har du goda chanser att få bra valuta för dina pengar.

Cia Erander

Cia har arbetat som ekonomisk rådgivare och har en lång och bred bana som journalist och redaktör bakom sig. De senaste åren har hon även jobbat som content writer med inriktningar som finans, hållbarhet, turism, industri och livsstil.

Publicerad: 2022-11-02 Senast uppdaterad: 2023-10-23