För dig som reser regelbundet finns det mycket att tänka på när du ska välja rätt kreditkort. Det finns så kallade “resekreditkort” som erbjuder viktiga förmåner och försäkring specifikt utformade för resvana personer. Genom att välja rätt kort kan du bland annat tjäna ihop poäng som kan användas för att få gratis flyg, hotell och andra typer av belöningar. På följande sida har vi sammanställt en översikt över de bästa rese-kreditkorten och för vilken typ av resenär de passar bäst.

Reseförsäkring

Kreditkort med reseförsäkring gör resan tryggare för dig som resenär. Resekort har oftast bra reseförsäkringar som täcker det mesta för dig som reser regelbundet. Det som skiljer sig åt bland de olika korten är hur mycket ersättning man kan få samt hur omfattande denna är. Genom att skaffa ett kreditkort med reseförsäkring kan du resa tryggt då det oftast ingår avbeställningsskydd, olycksfallsförsäkring samt självrisk när du hyr bil utomlands. 

Bonuspoäng 

Många resekreditkort har olika bonussystem som ger dig möjlighet att spara poäng i samband med inköp, oavsett var dessa sker. Många resekreditkort erbjuder även personliga rabatter och erbjudanden beroende på dina köpvanor och preferenser. Dessa poäng kan man samla för att sedan använda som betalmedel för reserelaterade köp. Bonussystem är en förmån som du får med de flesta rese-kreditkorten. 

Concierge Service 

En del kreditkort erbjuder Concierge service, detta innebär att du kan få hjälp med praktiska saker under din resa, dygnet runt. Concierge service är en exklusiv tjänst som kan hjälpa till med resebokningar, restaurangbokningar, sightseeing och mycket mer under din resa. De kan även hjälpa till genom att tipsa om lokala event och resturanger i din destination.

Lounge access 

Kreditkort som erbjuder lounge access är riktade till resvana personer som vill vara extra bekväma på flygplatsen. Ett kreditkort som har lounge access gör att du får gratis tillgång till flygplatslounger över hela världen. I dessa lounger kan du uppleva lyxiga och bekväma utrymmen medan du väntar på flyget och under mellanlandningar. 

Hyrbil

De flesta hyrbilsfirmorna utomlands kräver att du som hyr ett fordon betalar med ett kreditkort. 

Till skillnad från ett betalkort kan ett kreditkort fungera som ett skyddsnät för hyrbilsfirman. Det ger dem möjligheten till att spärra ett depositionsbelopp ifall det skulle uppstå en olycka eller liknande under hyresavtalet. Om du ska hyra bil utomlands kommer du därför behöva ett kreditkort.

Uttagsavgift 

Oftast har kreditkort en hög uttagsavgift när du tar ut kontanter i utlandet. I de flesta fallen har du även ingen räntefri betalningsperiod när du tar ut kontanter i utlandet med traditionella kreditkort. Med ett resekreditkort fri från uttagsavgifter behöver du inte betala extra avgifter när du ska ta ut kontanter. Om du vet att du kommer behöva göra uttag är det viktigt att hitta rätt resekreditkort som är fri från uttagsavgifter. 

Valutapåslag 

Ett valutapåslag är en vanligt förekommande utgift för kreditkort som används för att göra köp i utländsk valuta. De allra flesta korten tar en avgift på 1-2% på köpesumman när du handlar utomlands. För att slippa denna utgift är det viktigt att hitta ett kort som har 0% i valutapåslag, på så vis sparar du en del pengar i samband med resan.  

Resurs World 

Resurs world är kortet med många resefördelar för dig som ofta befinner sig på resande fot. Kortet erbjuder ett lönsamt bonussystem som ger dig ett poäng för varje krona du spenderar. Bonuspoängen använder du i Resurs poäng butiken där du kan välja bland resor, presentkort och andra reserelaterade produkter. 

Kortet erbjuder flexibla betalningsalternativ såsom räntefri delbetalning i 3 eller 6 månader. Maxbeloppet på kredit uppgår till 200 000 kr med en effektiv ränta på 37,07%. 

 • Lounge Access 
 • Concierge Service 
 • Reseförsäkring 
 • Bonuspoäng

Passar dig

Resurs World kortet passar dig som reser mycket regelbundet. Kortets olika reseförsäkringar kopplade till resan gör att du kan känna dig trygg vid ett eventuellt inställt flyg eller vid sjukdom. Du gör även dina resor mer bekväma genom tillgång till över 1000 olika flygplatslounger över hela världen. Om du dessutom inte har tid att planera resan kan du luta dig tillbaka och låta Concierge Service sköta allt planering såsom bokning av tågbiljetter, evenemangsbiljetter eller rekommendera de mest populära restaurangerna i området. 

Övriga avgifter 

Årsavgift : 1068 kr 

Månadsavgift : 89 kr 

Avgift vid betalning av faktura: 1% av fakturabeloppet 

Valutapåslag: 1,97 % av beloppet 

Kontantuttag: 2,97% av beloppet 

Banköverföring: 3,95% av beloppet

Collector Easyliving 

Collector Easyliving passar dig som vill ha tryggare shopping och förmåner när du reser. Med Easyliving kortet får du reseförsäkring med bland annat avbeställningsskydd och olycksfallsförsäkring. Försäkringen gäller när du har betalat minst 50 % av resan med kortet, vilket är lägre än de flesta kreditkorten. När du hyr bil utomlands får du dessutom självriskförsäkring. Easyliving kortets reseförsäkring täcker upp för kortinnehavaren samt tre andra familjemedlemmar. 

Easyliving kortet har inget valutapåslag när du handlar i utländsk valuta, detta innebär att du slipper betala den avgiften som brukar ligga på 1-2% av köpesumman. Om du regelbundet handlar i utlandet kan Easyliving kortet hjälpa dig spara en hel del då du slipper betala valutapåslaget. 

 • Lounge Access 
 • Concierge Service 
 • Reseförsäkring 
 • Bonuspoäng

Passar dig 

Collector Easyliving kortet passar dig som gör många små köp i utlandet, då kortet är fri från valutapåslag kan du spara de pengarna till viktigare saker. 

Övriga avgifter 

Uttagsavgift : 3%

Årsavgift: 0 kr första året , därefter 195 kr

Påminnelseavgift: 60 kr

Förseningsavgift: 125 kr

Övertrasseringsavgift: 150 kr

Marginalen Traveller 

Med Marginalen Traveller för du tillgång till ett generöst bonussystem där du tjänar poäng i samband med varje köp som du gör med kortet. Dina poäng kan sedan användas för att boka flyg, hotell och upplevelser genom Marginalens poäng-portal. När du bokar din resa med Traveller kortet täcks du automatisk av en omfattande reseförsäkring vid oväntade händelser före, under eller efter din resa. 

Traveller-kortet erbjuder en max kredit på 150 000 kr. Med kortet kan du även delbetala upp till 4 olika köp vars belopp överstiger 5000 kr, du väljer själv återbetalningstiden och betalar ingen ränta eller uppläggningsavgift. Däremot tillkommer en fast månadsavgift i samband med delbetalningen. 

Passar dig 

Om du är någon som reser mycket och samtidigt shoppar en hel del kan Marginalen Traveller vara ett passande kreditkort för dig. Ju fler köp du gör desto mer poäng du samlar som kan användas till din fördel när du exempelvis ska boka en ny resa. 

 • Lounge Access 
 • Concierge Service 
 • Reseförsäkring
 • Bonuspoäng 

  

Övriga utgifter:

Årsavgift: 395 kr 

Uttagsavgift: 3 %, av lägst 35 kr

Valutapåslag: 1,65% 

Effektiv ränta: 18,99% 

Lozan Hamid

Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.

Publicerad: 2023-02-02 Senast uppdaterad: 2023-05-03