Att samla lån och krediter är ett effektivt sätt att få ner kostnader på och samtidigt få större kontroll över privatekonomin. Många små lån och krediter tenderar att ge hög ränta, dåliga villkor och små chanser till att förhandla med långivarna. Antalet lån och krediter påverkar dessutom ditt kreditbetyg och gör det tidskrävande att hålla koll och få en bra översikt.

Fördelarna med att samla alla lån är många - men hur går du tillväga för att samla din lån och säkra bästa räntan? Här är guiden för dig:

Gör en egen översikt

För att på ett bra sätt kunna välja långivare bör du först veta totalt lånebelopp och krediter samt din ränta och avgifter. Detta gör du enkelt genom att skriva ner dina lån och krediter och deras effektiva ränta. Den effektiva räntan är den ränta du betalar plus eventuella avgifter och dolda kostnader (en vanlig dold kostnad är avikostnad eller kostnad för autogiro).

När din översikt är klar, se över om du kan betala av eventuella förseningar eller små krediter med hög ränta. Försenade inbetalningar och antalet lån påverkar kreditbetyget, så genom att betala av en kredit till fullo ökar dina möjlighet att få samla dina lån till en bra ränta.

Ansökan

Kortio erbjuder en samlingstjänst där du genom att fylla i en ansökan får erbjudanden från fler banker, samtidigt som det endast görs en UC. Att göra många kreditupplysningar kan påverka hur banker ser på din kreditvärdighet. Därför är det bra att använda en låneförmedlare som Kortio då en och samma kreditupplysning används av fler banker. Läs mer här om hur kreditupplysningar “UCs” och kreditvärdighet fungerar här. I ansökan fyller du i totalbeloppet för de lån du vill slå ihop (se steg 1), samt återbetalningstid och personuppgifter.

Erbjudanden

Efter att ansökan skickas via Kortios tar det 2 minuter tills att du har de första erbjudandena från våra partnerbanker. En av våra förmedlare ringer sedan upp dig för presentation av alla erbjudanden som du fått och erbjuder dig rådgivning om du har frågor. Det är sedan upp till dig att välja långivare med bäst ränta och villkor. Vi har samlat tips för vad man bör tänka på när man väljer mellan erbjudanden.

Lös lånen

När du valt det bästa erbjudandet är de dags att lösa de andra lånen. Kortio är ingen bank utan förmedlar banktjänster, beroende på vald bank och lån sker utbetalning på två olika sätt:

  • Banken betalar ut hela summan till ditt konto, som du sedan använder för att betala av alla andra krediter och lån på egen hand. Efter du löst alla lån och krediter finns således bara ett samlat lån till banken kvar.
  • Banken sköter överföringarna och löser lån och krediter till långivare utan att pengarna delas ut till dig. Banken hjälper dig att samla lånen så att endast deras lån finns kvar.
    Detta gör t.e.x Collector Bank och Sevenday Bank och då behöver de få in information om dina existerande lån från dig. Det räcker med att ha en tidigare faktura eller liknande inbetalningsavi från de lån du betalar av tillgänglig.
Author Håkan

Håkan en erfaren och skicklig skribent på Kortio som har en bakgrund inom psykologi, IT och språk. Hans noggrannhet och objektivitet gör honom till en pålitlig källa till information för besökare, och hans intresse för ämnen som privatekonomi och resor ger hans artiklar och recensioner en extra dimension.

Publicerad: 2021-12-06 Senast uppdaterad: 2023-05-03