Inflationen är hög och priserna stiger - mycket på grund av rådande krig i Ukraina. Detta visar studier från OECD. I Sverige ligger inflationen just nu på 6 procent; och därför har Riksbanken beslutat att höja styrräntan med 0,25 procent. Styrräntan är alltså den ränta som våra banker får från Riksbanken för att få tillgång till pengar, som resterande befolkning sedan tar del av.

Varför höjer Riksbanken styrräntan?

Riksbanken höjer alltså räntan för att försöka minska inflationen. Målet är att inflationen ska gå ner till 2 procent år 2025. Så: Genom att Riksbanken höjer sin ränta till bankerna så kommer bankerna behöva höja sina räntor till oss. Detta gör i sin tur att det blir dyrare för konsumenter att spendera; När räntorna är låga har vi råd att konsumera mer, och vise versa. Du kan alltså komma att se en ökning på till exempel ditt bolån – vilket i sin tur kommer höja månadskostnaderna, och göra att du har mindre pengar att spendera utöver lånen som ska betalas. 

Vad kommer hända med kreditkortsräntan?

Exakt vad som kommer hända med de olika kreditkortsräntorna är såklart väldigt svårt att förutspå. Men givetvis finns det en chans att banken som ditt kreditkort är kopplat till kommer att drabbas av den höjda styrräntan – och kommer att behöva agera utifrån det. Det kan betyda att kreditkortsräntan kan höjas. 

Ett gott råd är därför att hålla sig kontinuerligt uppdaterad kring hur just din bank kommer att agera. Med den vetskapen kan det kan det vara enklare att få en överblick över hur det kommer påverka dig som privatperson.

Att tänka på 

Som privatkonsument kan man dessvärre inte göra mycket annat än att försöka rätta sig till de nya förutsättningarna. Det kan innebära att skära ner på vissa utgifter, se över vad som är viktigast och prioritera de konstnaderna.

Det kan nu också vara extra viktigt att som kreditkortsinnehavare se till att betala av krediten i tid – på så sätt får du ta del av de goda förmånerna som kreditkortet har, samtidigt som du undkommer räntekostnaderna. 

Det gäller alltså mer än någonsin att inte handla för mer än vad du har råd med och betala av så snart du kan om du har krediter. 

Lozan Hamid

Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.

Publicerad: 2022-05-02 Senast uppdaterad: 2023-09-18