Det händer mycket på kortmarknaden under 2019 och flera nyheter lanseras framförallt inom sk pre paid kategorin.

Kort utan kredit ökar takten på marknaden

Nu har ännu fler bolag så som Betsson, PFC, Revolut och Lunarway gett ut flera kort utan kredit, oftast med en ekonomisk app kopplad till kortet och det är Mastercard som är dominanten bland dessa nyheter.

Techbolagen vill erbjuda kunden ett kortanvändande som är billigare än de traditionella debet- eller bankkorten och med bättre översikt på ekonomin genom appen.

De flesta storbankerna tar upp emot 300 kronor för deras enklaste bankkort. Ska du även betala för valutapåslag, aviavgifter och annat så kan det snabbt bli ett dyrt kort, utan att du får något tillbaka.

De nya pre paid korten utan kredit erbjuder 0% valutapåslag och 0 kr årsavgift för dig som kund, och även andra gratistjänster såsom fritt courtage för aktiehandel.

Varför ger de nya bolagen bättre korterbjudanden?

Framförallt vill dessa nya fintechbolag knyta sig an många kunder och sedan kunna erbjuda andra finansiella tjänster såsom olika typer av krediter. Kunder är något som storbankerna redan mängder av och de tvingas inte dra ner kostnaderna för just denna produkt.

De nya korten ger klara fördelar för dig som konsument och ett perfekt komplement till ditt kreditkort som kanske erbjuder bonus och andra fördelar.

Kort med kredit

Ännu erbjuds kunden inte någon kredit på pre paid korten. Men flera av dessa bolag ansöker i dagsläget om banktillstånd, eller har redan tillståndet, så kredit kommer säkerligen kunna erbjudas kunderna i framtiden direkt i appen.

Fördelar:

  • Valutapåslaget. Du spar upp till 2% på alla köp utomlands när du betalar med ett kort utan valutapåslag, istället för att använda ditt vanliga debet- eller bankkort
  • Årsavgiften. Att slippa betala upp till 300 kr/år för storbankernas enklaste kort, ja varför inte?
  • Appen. Även flera bankkort har appar kopplade till kontot, men de nya pre paid korten erbjuder fler kortfinesser och är mer avancerade än storbankernas.

Nackdelar:

  • Kontantuttag. Idag betalar vi mest med kort och kontantuttag minskar. Uttag med ett bankkort kopplat till banker är alltid gratis, medan pre paid korten erbjuder gratis uttag upp till en viss summa/mån. Det finns dock vissa pre paid kort som inte erbjuder gratis uttag alls, så var noga med att läsa på.
  • Bankkonto. Du behöver trots allt ha ett bankkonto för att få in lönen osv på, för att sedan överföra till ditt pre paid kort.
  • Att Betsson ger ut ett Mastercard är ett sätt att knyta till sig spelare och få mer lojalitet. Men det känns onekligen lite problematiskt när spelberoendet växer och andelen problemspelare i befolkningen utgör två procent och ytterligare fem procent i riskzonen.

För att få ett pre paid kort behöver du börja med att ladda hem deras bank-app i App-store eller Google Play. Därefter kan du ansöka om det fysiska kortet i appen. Jämför och ansök om alla pre paid kort på marknaden på Kortio.se och läs om fördelarna de kan ge dig i vardagen eller på resan.

Author Håkan

Håkan en erfaren och skicklig skribent på Kortio som har en bakgrund inom psykologi, IT och språk. Hans noggrannhet och objektivitet gör honom till en pålitlig källa till information för besökare, och hans intresse för ämnen som privatekonomi och resor ger hans artiklar och recensioner en extra dimension.

Publicerad: 2021-12-07 Senast uppdaterad: 2023-05-30