Ska du köpa bil eller renoverar hemma och funderar på vilken sorts kredit som passar dig, lån eller kort? Nedan listar vi fördelarna med båda.

Fördelar med kreditkort

  • Använder du kortet frekvent har du möjlighet att tjäna bonus och olika förmåner.
  • Om du reser mycket utomlands kan det vara bra att ha ett kreditkort, dels för att du då kan betala precis så mycket som du behöver under resan (något man sällan vet innan man ger sig av), dels för att det brukar ingå en reseförsäkring resan. Vissa kort erbjuder även 0% i valutapåslag när du betalar med kortet utomlands.
  • Ingen ränta (räntefri kredit) om du bara vill låna i 30-60 dagar.

Fördelar med lån

  • Kan låna en större klumpsumma (upp till 500 000 kr) på en gång än vad ett kort kan erbjuda.
  • I dagens ekonomi kan man få en relativt låg ränta på delbetalning.
  • Delbetalningsplan sätts från början och gör det tydligt för dig hur mycket du ska betala per månad. Dock börjar räntan till skillnad mot kreditkort, redan första dagen lånet betalas ut.

För att få ett privatlån måste du vara minst 18 år (ibland äldre) och de flesta långivare kräver du har en årsinkomst på minst 100 000 kronor eller mer och har en fast anställning. Man brukar inte få ha några betalningsanmärkningar och skulder hos kronofogden, men det finns undantag.

Author Håkan

Håkan en erfaren och skicklig skribent på Kortio som har en bakgrund inom psykologi, IT och språk. Hans noggrannhet och objektivitet gör honom till en pålitlig källa till information för besökare, och hans intresse för ämnen som privatekonomi och resor ger hans artiklar och recensioner en extra dimension.

Publicerad: 2021-12-06 Senast uppdaterad: 2023-10-05