I en artikel i Expressen delar Fredik Nordquist, från Konsumenternas, med sig av sina bästa råd gällande att välja, och använda, kort på sommarens utlandssemester. 

Genom att kontrollera försäkringar, villkor och avgifter går det både att få en säkrare och billigare resa. Det kan ske via de tips som ges i Expressens artikel ”Så väljer du rätt kort på din semesterresa” där Fredrik Nordquist, kortexpert på Konsumenternas, berättar vad man bör tänk på:

  • Försäkringsvillkor

Inför att resan betalas är första steget att kontrollera om reseförsäkring ingår i kortet. Med reseförsäkring kan exempelvis avbeställningsskydd och självriskförsäkring på hyrbil ingå. 

  • Köpa med kreditköp

Resor som betalas via så kallade kreditköp, exempelvis via kreditkort, ger ett extra ekonomiskt skydd. Går exempelvis flygbolaget i konkurs eller om det blir andra problem med researrangören har kortinnehavaren i vissa fall möjligheten att kräva ersättning av kreditgivaren istället för flygbolag/arrangör. 

  • Olika kort för resa och på resa

Det kort som är bra att använda för att betala resan, för att exempelvis få tillgång till reseförsäkring, behöver inte nödvändigtvis vara det bästa att ha med på resan. Detta utifrån att både uttagsavgift och valutaväxlingspåslag kan behöva betalas. 

  • Kontrollera valutaväxlingspåslag

Det är vanligt att valutaväxlingspåslaget är på mellan 1,5 % och 1,7%. En avgift som däremot kan undvikas genom att kort tecknas hos någon nischbank. (Exempel på kreditkort utan valutaväxlingspåslag är Easyliving och Forex Mastercard)

  • Betala i lokal valuta

Vid kortbetalning utomlands kan man oftast välja mellan att betala i svenska kronor eller den lokala valutan. Den totala kostnaden kan variera mellan de olika alternativen och vid samtliga tillfällen som Nordquist testat har lokal valuta varit mest förmånligt. Det är även det alternativet som alla svenska banker rekommenderar till sina kunder. 

  • Gör prisjämförelser

Den som planerar att ta med kontanter rekommenderas att jämföra olika växlingsalternativ, via företagens hemsidor, innan växling sker. Det kan både skilja mellan olika växlingskontor samt mellan att ta ut utländsk valuta i automat eller växla över disk. Generellt gäller att det är höga avgifter på flygplatser. 

  • Se upp med uttagsavgift

Även om ett svenskt kort inte har uttagsavgift kan ändå en avgift debiteras vid uttag. Det är i så fall en avgift som betalas till den bank som tillhandahåller uttagsautomaten. Ett exempel är att det i Spanien ofta finns en sådan avgift samt att den kan variera beroende på vilken automat som används. Rådet är därför att ”fråga lokalbefolkningen eller söka information på nätet” gällande dessa avgiftsnivåer. 

  • Ha flera betalningsalternativ

Att ha med minst två kort på utlandsresan skapar en extra trygghet. Blir det tekniska problem, eller om ett kort exempelvis behöver spärras, kan betalning ske med det andra kortet. 

  • Kort i mobilen

Många svenskar betalar med Apple Pay eller Google Pay. Önskas dessa betalningsalternativ användas bör det kontrolleras att de accepteras på resmålet. Ett fysiskt kort bör däremot även tas med som ”back-up”. 

  • Skydda korten

Skydda både korten och mobilen och lämna dem exempelvis aldrig på hotellrummet om de inte kan låsas in i ett säkerhetsskåp. Var även noga med att skydda koden när den används vid kortbetalning. 

(Punkterna ovan är en sammanfattning av de råd som ges i artikeln ”Så väljer du rätt kort på din semesterresa” i Expressen 2 juli 2025)