De senaste åren har vi sett fler nya typer av banker, kreditinstitut eller bankappar som utmanar de traditionella bankerna. Alla nya namn kan göra det lätt förvirrande att navigera och svårt att veta vem du kan lita tillräckligt på för att ge ansvaret över dina pengar.

Utmanare

Med digitala utmanare menar vi främst de mindre och nyare bankerna som Lendify, Revolut, Klarna Bank och Collector Bank (vi inkluderar även betalningsinstitut). Efter bankkrisen 2008 började de första nya utmanarna ta form, även fast de flesta började ta marknadsandelar runt 2014.

Planen för dem är att erbjuda billigare produkter, mer flexibilitet och service. Det sker främst genom att skapa nyare tekniksystem och ta tillvara på möjligheter som de äldre bankerna negligerat eller inte kunnat genomföra pga den stora kundstocken och gamla IT-system.

Fördelar med nya digitala utmanarna

  • Dessa bolag är ofta hungrigare efter nya kunder. Vilket betyder att de behöver vara kreativa och skapa användarvänliga funktioner för att kunden ska vilja byta.
  • Mer tekniskt avancerade. Utmanarna sitter med nyare snabbare teknikplattformar som möjliggör bättre användarvänlighet för kund.
  • Utmanarna är smartare. För att komma in på marknaden behöver utmanarna göra det enklare och billigare för kunderna att tex öppna ett konto, betala utomlands mm. De äldre bankernas byråkrati, brevutskick och köer gör det lättare för utmanarna att skapa bättre tjänster, men för att gå hela vägen behöver de också vara mer innovativa och helt enkelt smartare.

Nackdelar med nya digitala bankerna

  • Inget fysisk närvaro. De nyare bankerna finns endast tillgängliga online och du kan behöva klura ut svar på frågor själv.
  • Kontanter går bort. Visserligen kommer Sverige snart vara utan kontanter inom kort, men inte ännu. Kontanter är inget fokus för digitala banker och det kan både kosta mer och vara svårt att få ut kontanter med deras kort.
  • Erbjuder inte allt som en storbank gör. Hos en större bank kan du bli erbjuden det mesta inom banksektorn som spar- och lönekonto, lån, kort mm. Men hos de nyare digitala bankerna är utbudet begränsat och de specialiserar sig ofta inom en viss tjänst. Dock utökar de hela tiden erbjudandet och närmar sig fullt utbud med tiden.

Hur ska du välja en bankutmanare?

För att veta vad du vill ha behöver du veta ditt betalningsmönster. Ställ dig själv dessa frågor,

  1. Vilken produkt letar jag efter? Ett bra erbjudande på lån, ett flexibelt kreditkort eller bättre ränta på sparkontot?
  2. Använder du mycket kontanter? Flera av dessa banker erbjuder inte ”cashwithdraw” eller tar högre avgift för bankomatuttag.
  3. Reser du mycket? Här är en stor fördel med den nya digitala bankerna och de har hittat bra lösningar där du som kund får det billigare utomlands genom billigare valutaköp med kortet.
  4. Behöver du snabb åtkomst till dina pengar? Om du vill spara pengar till bra ränta behöver du också undersöka om

Som vi nämnde tidigare erbjuder dessa banker idag inte fullt utbud, så se det snarare som ett bra komplement till din existerande bank och utnyttja de smidigare billigare tjänsterna som dessa banker erbjuder.

Lozan Hamid

Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.

Publicerad: 2021-12-06 Senast uppdaterad: 2023-05-03