Storbankerna hör vi mycket om och de har funnit länge på marknaden. Men de nya utmanarna på marknaden kan vara svårare att känna igen och få dig att bli osäker på säkerheten kring dina pengar.

Detta bör du veta som konsument

De flesta av dessa utmanare innehar banktillstånd eller kommer att få under 2019. Exempel på dessa är t.ex Collector Bank och Klarna Bank. Om banken innehar banktillstånd från FI så kommer dina pengar vara säkra och omfattas av insättningsgarantin.

Den garantin gäller även om du väljer en utmanare som endast innehar Finansinspektionens tillstånd för kreditmarknadsbolag och betalbolag, tex Lendify och Revolut. Dessa bolag får låna in och ut pengar likt bankerna, men behöver inte vara anslutna till ett generellt betalningssystem tex kortsystemen VISA/ Mastercard eller clearingsystem som däremot banktillståndet kräver.

Innehar bolaget tillstånd av Finansinspektionen är det en trygghet och de tvingas efterleva stränga regler och lagar. Om bolaget inte skyltar med något sådant tillstånd bör du se upp och om det dessutom är ett utländskt bolag bör du vara extra försiktig!

Lozan Hamid

Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.

Publicerad: 2021-12-06 Senast uppdaterad: 2023-05-30