De flesta id-kapningarna sker på internet, fler än 520 stycken om dagen i Sverige. För varje år ökar e-handeln markant runt jul och dessvärre även ID-kapningarna. Men det finns sätt som gör att du minskar risken för att ID-kapning drabbar dig samt minskar smällen om det skulle hända.

Tre sätt att att skydda dig mot ID-kapning

  1. Lämna aldrig ut dina kontouppgifter via e-mail, SMS eller sociala medier.
  2. Använd PINkod/lösenord på din surfplatta, mobil och dator. Se även till att ha uppdaterade anti-virusprogram installerade på din dator så att ingen obehörig kan komma åt din information den vägen.
  3. Skydda dig mot riskerna vid en ID-kapning och använd ett kort som inte är knutet till dina besparingar eller lönekonto.

Många handlar fortfarande med sitt debetkort (ex.bankkort knutet till lönekonto) på nätet. Genom att ha ett särskilt kort kopplat till ett speciellt ”shopping-konto” med en begränsad summa pengar på skyddar du dig från att bli av med lönen eller sparkapitalet om du skulle bli bestulen på dina kortuppgifter.

Ett exempel är att handla med ett kreditkort, då får du ett kontoutdrag hemskickat varje månad med en bra översikt på transaktioner och framförallt är det enklare att bestrida transaktioner på fakturan om det inte är du som gjort dem. På så sätt behöver du aldrig "låna" ut pengar till bedragarna.

Kortio.se jämför alla kort på marknaden, så gå in och hitta rätt kort för dig och din livsstil idag här! Med rätt kort får du dessutom ta del av flera rabatter, bonusprogram och försäkringar, fördelar som kan spara dig pengar i jul!

Vanliga frågor om betalkort och säkerhet

Är kreditkort säkrare än bankkort?
Author Håkan

Håkan en erfaren och skicklig skribent på Kortio som har en bakgrund inom psykologi, IT och språk. Hans noggrannhet och objektivitet gör honom till en pålitlig källa till information för besökare, och hans intresse för ämnen som privatekonomi och resor ger hans artiklar och recensioner en extra dimension.

Publicerad: 2021-12-06 Senast uppdaterad: 2023-05-30