Från och med den 1:a december 2023 kommer färre gratis extrakort kunna beställas av de som använder Amex Elite eller Amex Premium. Samma datum kommer även förändringar ske i förmånsprogrammet ”Dining by Amex”.

Med premiumkreditkortet Amex Elite har det tidigare varit möjligt att ansöka om tre gratis extrakort. Kort som därmed kunnat användas av andra familjemedlemmar och gett dem tillgång till de förmåner som finns på kortet. Ytterligare kort har kostat 525 kronor per år.

Detta begränsas, från och med den första december 2023, till enbart ett kort. De som vill ha fyra kort, som tidigare ingick gratis, måste därmed betala över 1500 kronor extra varje år. Flera kortanvändare har visat sitt missnöje över denna förändring, exempelvis i forumet på Businessclass.com. Kritiken handlar både om den nya kostnaden för extrakort samt att Amex inte tydligt förmedlat detta i det informationsmail som skickats ut. Det står exempelvis enbart att ”justeringar görs även i strukturen för vårt extrakortserbjudande”. För att förstå att det handlar om en prisökning behöver de nya villkoren läsas noggrant.

Ändringar i Dining by Amex

Ännu en förändring är att förmånsprogrammet Dining by Amex kommer att uppdateras. Förmånen ”4 000 kronor tillbaka på notan” kommer att försvinna och ersättas med förbättrat erbjudande inom ”Middag för två”. Exakta villkor är däremot inte offentliga ännu och Amex anger att ”mer information kommer inom kort”.

De nya villkoren gäller från första december 2023. Däremot anger Amex även att villkoren gäller för ”kunder som ansökt om kreditkort baserat på dessa villkor innan dess”. Med andra ord kommer villkoren gälla för alla som ansöker om kreditkort hos Amex. De som redan har kort kommer att påverkas av de nya reglerna efter första december.

Enligt mail till kortinnehavarna kommer förändringar att ske inom följande områden:

  • Kortanvändning
  • Process kring rapportering av felaktiga debiteringar
  • Hur betalningar får ske till Amex
  • Dining by Amex
  • Extrakort
Lozan Hamid

Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.

Publicerad: 2023-10-02 Senast uppdaterad: 2023-10-31