SAS har meddelat att bolaget kommer att lämna Star Alliance och gå med i SkyTeam. Beslutet är en del av den räddningsplan som bolagets ägare har lagt fram.

SAS la grunden till Star Alliance

SAS var ett av fem flygbolag som var med och grundade Star Alliance år 1997. Bolaget har varit medlem i alliansen i över 25 år.

I pressmeddelandet från SAS sägs att beslutet att lämna Star Alliance är "ett strategiskt beslut som syftar till att stärka SAS konkurrenskraft".

"Vi är övertygade om att SkyTeam är den bästa alliansen för att stödja SAS framtida tillväxt och utveckling", säger SAS vd Anko van der Werff.

SkyTeam är en global flygbolagsallians som grundades 2000. I alliansen ingår bland annat Air France, KLM, Delta Air Lines, Korean Air och Aeroflot.

SAS AB planerar att lösa in alla sina stamaktier och noterade kommersiella hybridobligationer. Detta innebär att SAS kommer att köpa tillbaka alla sina aktier och obligationer och ta bort dem från börsen. Detta förväntas ske under andra kvartalet 2024.

För aktieägare innebär detta att deras aktier i SAS inte kommer att ha något värde. De som äger kommersiella hybridobligationer kommer att få tillbaka en liten summa pengar, men det kommer inte att vara mycket.

SAS har meddelat att bolaget kommer att fortsätta vara medlem i Star Alliance tills den nya alliansen är färdigställd.

För dig med Eurobonus poäng

Det är ännu inte klart hur ägare av EuroBonuspoäng kommer att påverkas av att SAS lämnar Star Alliance. SAS har sagt att bolaget kommer att fortsätta att respektera alla befintliga EuroBonus-poäng och att poängen kommer att kunna användas för resor med SAS och andra flygbolag inom SkyTeam-alliansen.

Det finns en risk att poängen blir mindre värdefulla då färre parterflygbolag kommer ingå i alliansen. Det kan även bli svårare att boka resor med Eurobonuspoäng då utbudet av destinationer kan komma att minska.

Elin Persson är en erfaren redaktör för Kortio med en stark bakgrund inom marknadsföring och en förmåga att kommunicera effektivt med besökarna. Hon är en viktig del av Kortios redaktionsteam och är alltid redo att hjälpa besökarna att lösa sina finansiella frågor och bekymmer.

Publicerad: 2023-10-04