Att höja sin kreditgräns på ett kreditkort kan vara fördelaktigt vid ändrat köpmönster eller exempelvis inköp av en dyrare resa. Här beskrivs hur ansökan sker och vad som är viktigt att tänka på. 

Så sker ansökan om höjd kreditgräns

1. Ansök via…

Ansökan om höjd kreditgräns sker vanligtvis via kreditkortets app, i inloggat läge på hemsidan eller genom att kontakta företaget via telefon. Har banken fysiska kontor kan även ansökan om höjning eventuellt ske via dessa kontor. Vilka alternativ som erbjuds varierar alltså mellan olika kortutgivare. 

I ansökan anges alltid ny önskad kreditgräns och alltså inte beloppet som höjning önskas ske med. En person som har en kredit på 20 000 kronor och vill höja till 30 000 kronor ska alltså ange 30 000 kronor i ansökan.

Exempel:

Med re:member flex kan ansökan ske via app, hemsida, brev eller telefon. Enklast sker det via appen. Logga in i appen, klicka på ”Se mer” och välj ”Höj kreditgräns” vid korttjänster. Ange önskad nivå (max 120 000 kronor) och personlig information om den egna ekonomin. Skicka sedan in ansökan.  

2. Kreditupplysning

Kreditgivaren kommer därefter att ta en kreditupplysning på personen som skickat in ansökan. Därmed måste samma krav vara uppfyllda som när den initiala kortansökan skickades in. Personen behöver vara minst 18 år, inte ha betalningsanmärkningar samt ha en deklarerad regelbunden inkomst. 

3. Svar inom kort

Det vanligaste är att svar ges inom en timme (vardag) och att svaret skickas ut via mail eller säkert meddelande via kreditkortets app. Ansökan kan även beviljas men till ett lägre belopp än vad som angetts i ansökan. I vissa fall behöver den nya kreditgränsen godkännas via BankID eller med påskrift via ett avtal som skickas till personens folkbokföringsadress. 

Då behövs högre kredit

Det kan självklart finnas olika orsaker till att en kortinnehavare vill öka sin kreditgräns. Det kan exempelvis bero på att köpmönstret har ändrats och att större belopp önskas betalas med kort varje månad. Men det kan även handla om behov av en tillfälligt högre gräns inför en utlandsresa vilket visas i exemplet nedan:

I en familj använder de vuxna Resurs World samt ett extrakort till detta kreditkort. De har en kreditgräns på 20 000 kronor vilket räcker gott och väl för de kortinköp som sker varje månad. 

Inför en längre utlandsresa (för 30 000 kronor) ansöker de däremot om förhöjd kreditgräns till 40 000 kronor. Kortets reseförsäkring med avbeställningsskydd kan nu utnyttjas för hela resans kostnad. Dessutom har de kvar kredit att utnyttja under själva utlandsvistelsen. 

Kom ihåg att…

Det finns vissa regler och villkor att förhålla sig till inför att ansökan om förhöjd kredit sker:

  • Haft antal månader

Det krävs alltid att du haft kreditkortet ett antal månader innan ansökan om högre kreditgräns kan beviljas. Det kan exempelvis vara 3, 6 eller 9 månader. Efter att du fått en höjning beviljad behöver du även vänta ett visst antal månader innan ansökan om ytterligare höjning kan ske. 

  • Betalat i tid

Kortföretaget kan även ha krav på att tidigare fakturor ska ha betalats i tid för att en höjning ska kunna beviljas. 

  • Ny kreditupplysning

Vid ansökan om en höjning av kreditgränsen tas alltid en ny kreditupplysning. Har din kreditvärdighet försämrats sedan du fick kreditkortet beviljat kommer troligtvis önskemålet om högre gräns att nekas. 

Via tjänsten ”Min Upplysning” på UC.se kan man beställa kreditupplysning på sig själv utan att det påverkar den egna kreditvärdigheten. På den visas exempelvis alla lån och krediter, deklarerad inkomst och annat som ligger till grund för din kreditvärdighet. 

  • Kredit i förhållande till inkomst 

Flera kreditkortsföretag anger att krediten maximalt kan vara på 20% av personens årsinkomst. Även om kreditvärdigheten är hög kan alltså detta vara en begränsande faktor. 

Sänka kreditgräns

Det är alltid möjligt att sänka kreditgränsen på ett kreditkort. Detta förutsatt att inte befintlig nivå är på den lägsta nivå som går att ha med det kortet. 

Flera kreditkort har liknande process för höjning som för sänkning av kreditgränsen. Detta med skillnaden att en sänkning inte kräver någon ny kreditupplysning. För vissa kort krävs det däremot att kundtjänst kontaktas via telefon vid sänkning medan höjning enkelt kan ske via app eller hemsida. Om en höjning senare önskas kommer ny kreditupplysning att tas av kortföretaget. 

FAQ

Hur höjer man sin kreditgräns?
Hur hög kredit går det att ha med kreditkort?
Min kreditgräns är lägre än resans kostnad, hur kan vi ta del av reseförsäkringen då?