Binance debetkort läggs ned

Binance, världens största tradingplattform för kryptovalutor, har beslutat att lägga ner sitt debetkort. Tjänsten stängdes den 20e december 2023 för alla kunder i EEA (det vill säga EU samt Norge, Island och Lichtenstein. På företagets hemsida säger man att beslutet är en konsekvens av det ökade regulatoriska tryck som kryptomarknaden utsätts för.

En omtvistad handelsplattform 

Binance har haft flera stormiga år där företaget bland annat anklagats för att kringgå penningtvättsregler och annan lagstiftning. Det har också framkommit bevis på att plattformen använts både för att tvätta pengar från kriminell verksamhet och för att finansiera terrorism. Som en konsekvens har företaget förbjudits att verka i en rad länder, bland annat USA, Storbritannien och Norge. I Sverige går det dock fortfarande att använda företagets tjänster.

Under 2023 stämdes både företaget och den kinesiska ägaren Changpeng Zhao av SEC (USA:s värdepappers- och börskommission) och under hösten kom domen som resulterade i böter på drygt fyra miljarder dollar. Många spekulerar nu i att detta innebär slutet för Binance och att domen dessutom är ett hårt slag mot kryptomarknaden i allmänhet.

Hur påverkas du som kund?

Att Binance skulle lägga ner sitt visakort meddelades redan i oktober 2023 och från och med den 21a december har det inte längre gått att betala med kortet. Binance övriga tjänster fungerar dock som vanligt (i de länder där de fortfarande är tillåtna). Binance kort är ett debetkort som är kopplat till ditt handelskonto på Binance. Du kan således använda de pengar du hade på kontot (både i krypto och ”vanliga” valutor) till att handla med på plattformen alternativt ta ut dem till ett vanligt bankkonto. Med tanke på allt som hänt med Binance kan det kanske också vara klokt att börja leta efter en ny plattform att handla kryptovalutor på.

Malin Lundin en erfaren redaktör för Kortio med en stark bakgrund inom journalistik och finans. Hennes förmåga att granska, analysera och kommunicera komplex information gör henne till en värdefull resurs för oss på Kortio.

Publicerad: 2024-01-10 Senast uppdaterad: 2024-01-11