Genom att jämföra priser, gå med i medlemsprogram och utnyttja kortrabatter går det att spara pengar på billigare bensin. Men glöm inte att det bästa sättet - att minska förbrukningen!

7 vägar till billigare bensin

  1. Anslut alla kort till medlemsprogram

Både hos OKQ8, Preem och Circle K går det att ansluta valfria bankkort till deras medlemsprogram. Det är gratis att bli medlem och när sedan inköp sker med kortet ges automatiskt rabatt eller bonus. 

Genom att vara ansluten till så många bonusprogram som möjligt nås rabatt nästan oavsett vilken kedja som tankning sker hos. Ett tips är att ansluta sig till ett bonusprogram först och utnyttja dess välkomsterbjudande fullt ut. Därefter sker anslutning till nästa. På så sätt kan alla kedjornas välkomsterbjudanden användas maximalt. 

Exempel från 2024: Gå med i Circle K EXTRA och anslut valfritt kort. Få därefter 50 öre rabatt per liter under de tre första tankningarna. Därefter ges automatiskt 15 öre i rabatt per liter. 

  1. Välj automattankning

Generellt är det billigare bensin på automatstationer än på bemannade stationer. Att välja dessa stationer spar inte bara pengar via lägre drivmedelskostnad utan minimerar även risken att något köps i butiken när betalning ska ske. 

  1. Teckna kreditkort

Med samtliga bensinkort, samt flera andra kreditkort, går det att få rabatt på drivmedel. Rabatten dras av automatiskt vid inköpstillfället alternativt presenteras det som en minuspost på kreditkortsfakturan. Dessutom är det vanligt att bensinkorten ger bonus även på övriga inköp. 

Exempel från 2024: Preems kreditkort ger 25 öre rabatt per liter på bemannade stationer samt 10 öre per liter på automatstationer. Kreditkortet ger även 0,5% i bonus på övriga inköp, oavsett var dessa sker. Däremot ges inte bonus hos konkurrerande drivmedelskedjor. 

  1. Vara trogen en drivmedelskedja – eller?

I vissa fall är det lönsamt att vara trogen en drivmedelskedja och därmed prioritera att tanka hos dem. Det gäller exempelvis om det finns extra förmåner som nås om tankning sker över en viss nivå per månad. 

Exempel från 2024: Använd Circle K Mastercard och tanka minst 200 liter under en period av 90 dagar för att få ytterligare 5 öre rabatt per liter. Detta utöver den standardrabatt som ges via ett kopplat kort till deras medlemsprogram. Sker tankning av minst 400 liter under denna period är den extra rabatten 10 öre per liter. 

  1. Använd kuponger och medlemsförmåner

Främst på sommaren brukar drivmedelskedjor skicka ut kuponger och andra erbjudanden. Detta för att locka de som ska ut på bilsemester att tanka hos just dem. Spar kupongerna och utnyttja dem vid behov. Men kom ihåg att kolla mellan vilka datum de gäller!

  1. Jämför och räkna

Jämför priserna från flera närliggande drivmedelsstationer. Det behöver självklart inte vara så att en kedja alltid har lägst pris men genom att göra en enkel jämförelse kan det bli tydligt vilka som har de lägre, och vilka som har de högre, prisnivåerna. 

Exempel från 2024: I januari kostade en liter bensin (95 oktan) som lägst 17,24 kronor och som mest 17,69 kronor i Uppsala. En skillnad på 0,45 kr per liter. 

  1. Minska förbrukningen

Oavsett literpris finns alltid möjligheten att minska på förbrukningen. Det är ett långsiktigt sätt att sänka den totala drivmedelskostnaden. Bland annat kan förbrukningen minskas genom att bilen har rätt lufttryck och inte är tungt lastad i onödan. Ta även bort takräcke och cykelhållare när dessa inte används. Framförallt är det viktigt att  köra bränslesnålt

Exempel från 2024: Gröna Bilister anger att bränsleförbrukningen kan minskas med ”upp till 15%” genom att köra bränslesnålt. Om bara ett par av deras tips används kan alltså besparingen beräknas till 5 – 10 %. 

Så mycket kan du spara

Hur mycket som du kan spara beror självklart på hur många mil du kör per år. Genomsnittet är cirka 1000 mil. Beräknat på att en mellanstor bil drar 0,75 liter per mil kommer tankning ske av drygt 750 liter bensin. Med ett pris på 18 kronor blir det en årlig kostnad på 13 500 kronor. 

Exempel på besparing:

Kreditkortet – Preems kreditkort som ger 25öre/liter på bemannade stationer skulle spara 187,50 kronor per år. 

Förbrukningen –Att minska förbrukningen med 10% skulle spara 1 300 kronor. 

Jämför stationer – I exemplet ovan skiljde det 0,45 kr per liter. Genom att välja billigaste alternativet sparas 337,50 kronor. 

Kombinera! – Flera av dessa tips kan kombineras. Genom att minska på förbrukningen, jämföra stationer och använda kreditkort kan därmed cirka 1500 – 2000 kronor sparas per år. 

Elin Persson är en erfaren redaktör för Kortio med en stark bakgrund inom marknadsföring och en förmåga att kommunicera effektivt med besökarna. Hon är en viktig del av Kortios redaktionsteam och är alltid redo att hjälpa besökarna att lösa sina finansiella frågor och bekymmer.

Publicerad: 2024-01-16