Kortio Bloggen

Hej och välkommen till vår blogg om kort!

Det är inte alltid helt enkelt att som kund förstå bankernas språk och system när det gäller kort, men med denna blogg vill vi hjälpa dig att hitta rätt i kortdjungeln och förklara hur kortvärlden fungerar!

Blogg #4

Viktigt att tänka på när du betalar med kreditkort utomlands

Om du ska ut och resa är det fördelaktigt att införskaffa ett kreditkort av flera skäl,

1. Du får ofta en väldigt bra reseförsäkring på köpet med avbeställningsskydd när du betalar resan med kortet. Vissa försäkringar kan vara kompletterande till din hemförsäkring, vilket betyder att den förstärker den reseförsäkring som ingår i din hemförsäkring. Avbeställningsskyddet är extra intressant eftersom det är något som inte brukar ingå i hemförsäkringen. Det kan variera en del mellan korten, så se till att välja kortet med en generös försäkring. Undersök framförallt vad som gäller innan du åker iväg så att din resa blir så trygg och smidig som möjligt! På Kortio.se kan du både jämföra och läsa om varje korts reseförsäkring.

2. När du betalar med ett bra kreditkort utomlands så slipper du ofta betala valutapåslag. Det är en procentsats som många bankkort lägger till på beloppet som du betalat utomlands. Se till att ditt kort på resan har 0% i valutapåslag!

3. Uttagsavgifter när du tar ut pengar i bankomat utomlands kan variera mellan korten och den finns två olika sätt för bankerna att ta betalt.

- Banken tar en procentsats på det beloppet du tar ut, oftast mellan 2-4 procent. Räntan redovisas på kommande kontoutdrag/fakturor.

- Banken har ingen uttagsavgift, men om uttaget belastar krediten betalar du ränta på kontantuttaget från uttagsdagen till dess att du betalat krediten i sin helhet. I vanliga fall har du mellan 45-60 dagar att betala din kredit utan ränta, men i detta fall läggs skuldräntan på från den dagen uttaget sker. För att undvika denna onödiga kostnad ger dessa kort dig chansen att sätta in egna pengar på ditt kortkonto. Då dras kontantuttaget från dina insatta pengar, och inga avgifter eller ränta tillkommer.

Exempel på kort som det går att sätta in egna pengar på är Coop Med Mera eller ICA Banken Plus.

Vi rekommenderar att du huvudsakligen betalar med kreditkortet på resan- det är både säkrast och med rätt kort tjänar du bonuspoäng även utomlands. Behöver du ta ut pengar i bankomat bör du sätta in egna pengar på kortet innan resan alternativt att du tar ut en summa kontanter inför resan som fickpengar.

När du ska ut och resa med kortet utomlands är det alltså viktigt att du ser till att ditt kreditkort har 0% valutapåslag och ger dig en bra reseförsäkring, samt ha koll på hur uttagsavgifterna fungerar!

Kortio.se under ikonen "resa" hittar du de bästa korten för resan!