Kortio Bloggen

Hej och välkommen till vår blogg om kort!

Det är inte alltid helt enkelt att som kund förstå bankernas språk och system när det gäller kort, men med denna blogg vill vi hjälpa dig att hitta rätt i kortdjungeln och förklara hur kortvärlden fungerar!

Blogg #4

Viktigt att tänka på när du betalar med kreditkort utomlands

Om du ska ut och resa är det fördelaktigt att införskaffa ett kreditkort av flera skäl,

1. Du får ofta en väldigt bra reseförsäkring på köpet med avbeställningsskydd när du betalar resan med kortet. Vissa försäkringar kan vara kompletterande till din hemförsäkring, vilket betyder att den förstärker den reseförsäkring som ingår i din hemförsäkring. Avbeställningsskyddet är extra intressant eftersom det är något som inte brukar ingå i hemförsäkringen. Det kan variera en del mellan korten, så se till att välja kortet med en generös försäkring. Undersök framförallt vad som gäller innan du åker iväg så att din resa blir så trygg och smidig som möjligt! På Kortio.se kan du både jämföra och läsa om varje korts reseförsäkring.

2. När du betalar med ett bra kreditkort utomlands så slipper du ofta betala valutapåslag. Det är en procentsats som många bankkort lägger till på beloppet som du betalat utomlands. Se till att ditt kort på resan har 0% i valutapåslag!

3. Uttagsavgifter när du tar ut pengar i bankomat utomlands kan variera mellan korten och den finns två olika sätt för bankerna att ta betalt.

- Banken tar en procentsats på det beloppet du tar ut, oftast mellan 2-4 procent. Räntan redovisas på kommande kontoutdrag/fakturor.

- Banken har ingen uttagsavgift, men om uttaget belastar krediten betalar du ränta på kontantuttaget från uttagsdagen till dess att du betalat krediten i sin helhet. I vanliga fall har du mellan 45-60 dagar att betala din kredit utan ränta, men i detta fall läggs skuldräntan på från den dagen uttaget sker. För att undvika denna onödiga kostnad ger dessa kort dig chansen att sätta in egna pengar på ditt kortkonto. Då dras kontantuttaget från dina insatta pengar, och inga avgifter eller ränta tillkommer.

Exempel på kort som det går att sätta in egna pengar på är Coop Med Mera eller ICA Banken Plus.

Vi rekommenderar att du huvudsakligen betalar med kreditkortet på resan- det är både säkrast och med rätt kort tjänar du bonuspoäng även utomlands. Behöver du ta ut pengar i bankomat bör du sätta in egna pengar på kortet innan resan alternativt att du tar ut en summa kontanter inför resan som fickpengar.

När du ska ut och resa med kortet utomlands är det alltså viktigt att du ser till att ditt kreditkort har 0% valutapåslag och ger dig en bra reseförsäkring, samt ha koll på hur uttagsavgifterna fungerar!

Kortio.se under ikonen "resa" hittar du de bästa korten för resan!

Blogg #3

Hur påverkas du som kund när bankernas kortintäkter minskar?

De europeiska bankerna förlorar cirka 60 miljarder i intäkter på den nya lagstiftningen från EU parlamentet som sätter ett maxtak på kortavgifterna som bankerna tar ut från handlare. Bankerna själva hävdade i våras att det är konsumenterna som får betala i slutändan. I veckan kom Handelsbanken som första bank ut med höjda kortavgifter för kunderna.

Många spår att det är framförallt bankkorten, även kallade debetkort, som kommer att påverkas. Dessa kort har haft en relativt låg avgift tidigare och ��r det vanligaste kortet som bankerna ger ut till kunderna. Det är nu extra viktigt för dig som bankkund att titta i plånboken och se vilka kort som påverkas, samt att ställa krav genom att jämföra avgifterna mellan de olika korten som finns på marknaden.

Fördelen med många betalkort jämfört med bankkort är att du enkelt kan tjäna ihop årsavgiften genom deras bonussystem. Det finns även kreditkort som är kopplade till ditt bankkonto likt debetkorten.

Kortio.se under ikonen "shopping" hittar du korten med de bästa bonussystemen.

Nu är frågan när de andra bankerna väljer att agera i sin portfölj med produkter mot privatpersoner. Två månader innan har bankerna skyldighet att meddela ändringar av avgifterna och de förväntade höjningar kommer att börja ske runt årsskiftet 2015/2016.

Blogg #2

Varför accepteras inte alla korttyper överallt?

Huvudorsaken till att alla kort inte accepteras överallt är dels teknisk och dels för att korten har olika affärsmodeller.

Korttyperna har olika betalningstid för butikerna och tar olika procentandelar av köpet som genomförs. Butiken får alltså bestämma sig för hur länge den är villig att vänta på att få betalt, och även för hur stor del av köpet som den är villig att dela med sig av till kortföretaget.

American Express och Diners Club har vanligtvis sämre villkor än VISA och Mastercard. De motiverar istället butikerna genom att hävda att de har en exklusiv och betalningsvilligare kundkrets.

Dyrare betalningsterminaler

Den tekniska orsaken ligger i att de olika korttyperna har olika betalningssystem där alla kortterminaler då inte kan ta emot alla olika korttyper. Dessutom är en kortterminal som accepterar alla korttyper dyrare och alla butiker anser inte att det är värt den kostnaden eller investeringen för att kunna ta emot alla kort.

Blogg #1

Kreditkort- vad är skillnaden?

På svenska marknaden finns idag över 120 olika kreditkort med olika fördelar och försäkringar. Då är det för dig som kund inte helt lätt att välja rätt kort.

En bra grundprincip att veta om från början är skillnaden på de olika korttyperna. Många vet vilka de är, men få vet de egentliga skillnaderna mellan VISA, Mastercard, Diners, American Express etc. Några banker erbjuder kunden att välja mellan VISA och Mastercard, som t.ex. Supreme card från Resurs Bank. Men de flesta banker erbjuder endast ett val.

Nedan ska jag försöka förklara likheter och olikheter mellan dessa för er,

Kanske det viktigaste att fundera på innan du väljer korttyp är vart kortet faktiskt accepteras. I Sverige är VISA och Mastercard relativt jämställt och de mest accepterade korten i butiker, restauranger osv. American Express och Diners har däremot begränsat användningsområde i Sverige, och även i Norge. Även om VISA är det mest accepterade kortet internationellt enligt statistik så finns det flera länder där städer enbart tar Mastercard. Därför kan det vara bra att iallafall ha ett av varje i plånboken.

Företagen VISA och Mastercard

När du använder ditt VISA eller Mastercard är det inte dessa företag som ger dig kredit, bestämmer räntan och avgifter eller ens skickar ut kortet till dig. Det är banken eller kreditinstitutet vars kort du använder som avgör detta.

Ett exempel är Easyliving som ges ut av Collector Bank. Alla villkor, avgifter och krediter bestäms alltså av Collector Bank. Kortet är kopplat till Mastercard, men det är endast själva betalningsfunktionen- den tekniska överföringen av pengar när kortet dras i butik eller på internet. På så sätt kan alla banker och kreditinstitut erbjuda sina egna kort med olika fördelar.

American Express och Diners har i större grad gått sin egen väg med ett eget märke som även innehar betalningsfunktionen. Diners ges i Sverige ut av SEB Kort och American Express har ett externt samarbete med SAS Eurobonus vid sidan av sina egna kort.

Är alla korttyper kreditkort och bankkort?

En vanlig missuppfattning är att alla VISA kort är debitkort som är kopplade till ett bankkonto. Det är till stor del för att det varit en strategi av VISA i Sverige och Norge. En strategi för att få bredast möjligast räckvidd och kännedom i landet. I andra länder är VISA snarare kopplat till endast kreditkort. VISA har den senaste tiden varit det populäraste kortet i Sverige, men nu ökar Mastercard stadigt och har nästan hunnit ikapp.